EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Valerian Vreme: România este pregătită să migreze spre tehnologia de tip cloud

România este pregătită să migreze spre tehnologia de tip cloud datorită conexiunii de mare viteză la Internet şi a investiţiilor făcute în retehnologizare, a declarat, marţi, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, la o dezbatere privind direcţiile de dezvoltare în 2012 pentru IT-ul românesc.

„România este pregătită să migreze spre tehnologia de tip cloud, în principal, datorită conexiunii de mare viteză la Internet, a investiţiilor făcute în retehnologizare, dar şi a personalului competent, pregătit să implementeze şi să folosească servicii bazate pe cloud computing. Conform unor studii realizate de agenţii internaţionale, România se află pe primele locuri în lume, după Coreea de Sud, în ceea ce priveşte viteza de conexiune la internet. Avem, aşadar, infrastructura pentru acest model’, a susţinut ministrul Comunicaţiilor.

În ceea ce priveşte finanţarea, Valerian Vreme a subliniat că la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale anul 2012 va fi un an de implementare.

‘Practic, anul viitor, peste 200 de milioane de euro se vor îndrepta din fonduri europene către acest domeniu. Asta înseamnă atât dezvoltarea industriei IT&C, cât şi competitivitatea altor sectoare. Haideţi să cheltuim aceşti bani cu înţelepciune şi eficienţă’, a adăugat şeful MCSI, în discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Discuţiile din cadrul dezbaterii au fost legate de tendinţele globale ale IT-ului şi impactul acestora în piaţa locală, identificarea perspectivelor, provocărilor şi priorităţile IT-ului din România. În acelaşi timp, au fost analizate teme privind identificarea modului prin care poate ajuta IT-ul desfăşurarea business-ului în perioade de criză economică, dar şi a modului prin care se implica sectorul public în dezvoltarea industriei IT&C din România.

În acest context, Valerian Vreme a anunţat că s-a finalizat legea interoperabilităţii care are în vedere crearea unui cadru legal pentru interoperabilitatea sistemelor IT publice, asigurând creşterea eficienţei şi eficacităţii sistemelor informatice, creşterea eficienţei utilizării fondurilor publice, creşterea securităţii sistemelor informatice, reutilizarea resurselor implicate. De asemenea, şeful MCSI a afirmat că una din tendinţele globale ale tehnologiei internetului este interoperabilitatea echipamentelor folosite, a serviciilor asigurate şi a schimbului de date.

În finalul dezbaterii, ministrul Comunicaţiilor a răspuns întrebărilor adresate de participanţi pe diverse teme de interes, cum ar fi: avantajele României pentru investiţiile în domeniul IT&C, proiectul de broadband prin care vor fi acoperite 3600 de ‘ zone albe’, piaţa românească de IT&C şi criza economică.

Cloud computing este un concept modern în domeniul computerelor şi informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicaţii, acces la informaţii şi stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea şi configuraţia fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii.

Valerian Vreme, a participat marţi la ‘ Oracle Day’, eveniment la care a primit Premiul de performanţă pentru implementarea aplicaţiilor e-Guvernare utilizând platforma Exadata în Sectorul Public din România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata