7 lucruri pe care le spun mâinile despre sănătatea noastră

– Sunt una din cele mai importante părţi ale corpului nostru atunci când vine vorba despre activităţile zilnice. Fără ele nu am putea tăia legumele, nu ne-am putea lega şireturile la pantofi sau nu am putea trimite mesaje scrise prietenilor. Ele dezvăluie nu doar istoria personală a fiecăruia, prin cicatrici şi semne ale îmbătrânirii, dar, pe vremuri, ghicitoarele „citeau” viitorul oamenilor în liniile şi spiralele lor.

Acestea sunt mâinile. Şi dacă mâinile ar putea spune mai multe despre noi? Ce ar fi dacă, uitându-ne la palme şi la cele cinci degete ataşate de ele am putea descoperi semne timpurii ale unor boli periculoase de care nu ştiam?

Specialiştii spun că trebuie să ne întoarcem înapoi în timp, când doctorii se uitau în mod obişnuit la mâini pentru a observa indicii despre sănătatea generală a persoanelor. Endocrinologul Kenneth Blanchard spune că mâinile ne pot oferi indicii despre circulaţia sângelui, hormoni şi despre modul de funcţionarea a tiroidei.

În continuare o să puteţi găsi indicii importante pe care mâinile le pot dezvălui despre sănătatea noastră generală, potrivit caring.com.

 

1. Palme roşii umflate

Pe scurt, palmele roşii ar putea însemna că aţi prins mânerul măturii prea puternic, sau aţi spălat prea multe rufe la mână. Dar dacă palmele rămân roşii pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci ar putea fi vorba despre o afecţiune numită eritem palmar.

Eritemul palmar reprezintă un semn al unei boli de ficat, în special al cirozei hepatice şi al ficatului gras nealcoolic. Există însă o excepţie: când sunteţi însărcinată palmele roşii sunt normale, deoarece fluxul sanguin ridicat cauzează roşeaţă la mai mult de jumătate din femeile care aşteaptă un copil.

De ce? Inflamarea progresivă a ficatului începe să afecteze funcţia sa, astfel că celulele nu mai sunt capabile să spele organul de produsele reziduale, pentru a le elimina din organism. Blanchard spune că rezultatul îl reprezintă un exces al hormonilor care circulă prin organism, ceea ce determină vasele de sânge din mâini şi picioare să se dilate, devenind astfel vizibile prin piele.

Ce trebuie făcut: Trebuie în primul rând să mergeţi la un medic pentru a identifica şi alte semne ale bolii hepatice, vene proeminente la nivelul trunchiului superior şi abdomen, şi oboseală. Arătaţi medicului mâinile şi picioarele, şi cereţi un test al funcţiei ficatului. Cel mai des întâlnit test al funcţiei hepatice este numărarea bilirubinei şi a enzimei hepatice.

 

2. Lungimea degetului

În mod surprinzător, lungimea degetelor vă poate spune o mulţime de lucruri despre predispoziţia la o anumită boală. De obicei, inelarul bărbaţilor are tendinţa de a fi mai lung decât degetul arătător, în timp ce la femei este exact invers. Femeile care au un tipar „masculin”, cu degetul inelar mai lung decât arătătorul, au de două ori mai multe şanse de a suferi de artroză, potrivit unui studiu din 2008. Studiul a descoperit că artroza genunchilor este mai des întâlnită la bărbaţii şi femeile care aveau degete inelare mai lungi, dar acest efect este mai pronunţat la femei.

Citeste si:  Mărţişor şi triada vieneză

Pe de altă parte, degetul arătător mai lung este asociat cu un risc mare al cancerului la sân la femei şi cu un risc scăzut al cancerului de prostată la bărbaţi. Un studiu realizat în anul 2010 a descoperit că bărbaţii cu un arătător mai lung decât inelarul aveau cu 33% mai puţine şanse de a suferi de cancer la prostată.

De ce? Oamenii de ştiinţă nu vorbesc despre o certitudine, însă cred că lungimea degetelor este afectată de expunerea la cantităţi variate de testosteron şi estrogen în timp ce ne aflăm în burtica mamei. Inelare mai lungi indică o expunere prenatală mai mare la testosteron, în timp ce degetele arătătoare mai lungi sugerează o expunere mai mare la estrogen. Deoarece cancerul la sân este alimentat de estrogen, degetele arătătoare mai lungi  indică un risc mai mare la cancerul la sân, iar testosteronul în cantităţi mai mari este legat de incidenţa ridicată a cancerului la prostată.

În ceea ce priveşte relaţia cu artroza, oamenii de ştiinţă nu au o explicaţie clară, dar cred că ar putea avea legătură cu modul în care hormonii afectează creşterea timpurie a oaselor.

Ce trebuie făcut: Femeile care au degete inelare mai lungi ar trebui să fie puţin atente la articulaţii slăbite sau dureroase, în special la genunchi, şi să meargă la medic în cazul în care au dureri sau suferă leziuni.

Bărbaţii care ar putea fi predispuşi la cancerul la prostată ar trebui să fie proactivi cu privire la testarea PSA şi să vorbească cu doctorii despre o testare în plus.

Toate femeile ar trebui să facă mamografii în mod regulat pentru depistarea cancerului la sân. Dacă sunt semne că ar exista un risc mai mare, vorbiţi cu medicul despre o frecvenţă mai crescută a mamografiilor sau eventual programarea pentru un RMN.

Unii cercetători cred că lungimea degetelor ar trebui folosită ca un criteriu pentru mai multe teste de depistare a cancerului, însă este un subiect controversat. Între timp, folosiţi-l ca un posibil indiciu şi încercaţi să fiţi proactivi cu privire la testele medicale.

 

3. Degete umflate

Dacă tocmai aţi coborât din avion, ignoraţi degetele umflate. Degetele se pot umfla din cele mai simple motive: dacă este cald afară, sunteţi înainte de menstruaţie, sau dacă pur şi simplu aţi mâncat sărat. Dar dacă degetele sunt groase şi rigide, iar inelul încă nu intră pe deget chiar dacă aţi consumat multe lichide şi aţi redus sarea din alimentaţie, atunci umflarea degetelor ar putea sugera hipotiroidă.

De ce? Atunci când tiroida este subactivă, aceasta produce mai puţini hormoni din cei care reglează metabolismul şi menţin funcţionarea organismul în mod corespunzător. Iar atunci când metabolismul încetineşte, rezultatul este de obicei creşterea în greutate şi acumularea de apă.

Ce trebuie făcut: Rugaţi doctorul să vă facă un control de rutină a tiroidei, care este un test de sânge ce măsoară nivelul de hormoni ce stimulează tiroida, sau TSH. Asiguraţi-vă că medicul ştie despre noile linii directoare de depistare ce spun că nivelul TSH-ului trebuie să fie între 0.3 şi 3.0.

Citeste si:  O pastilă pe zi care previne îmbolnăvirea de SIDA

 

4. Unghii pale sau deschise la culoare, albicioase

În condiţii normale, dacă apăsaţi uşor pe unghii acestea devin albe, iar când opriţi această presiune asupra lor acestea devin roz din nou. Dacă unghiile rămân albe mai mult de un minut după ce le apăsaţi sau sunt deschise la culoare tot timpul, acesta poate fi un semn de anemie.

De ce? Anemia, sau deficienţa de fier, produce unghii pale atunci când nu există suficiente celule roşii care să circule în sânge. Dacă nu este corectată în timp, deficienţa severă de fier poate de asemenea determina unghiile să aibă o formă uşor concavă. Indiciu: dacă anemia este cauza unghiilor pale, atunci pieliţa (fâşiile subţiri de piele de la baza unghiilor) este posibil să arate deosebit de albicioasă, decolorată.

Ce trebuie făcut: Deficienţa de fier poate duce la oboseală, sau, în cazuri serioase, la probleme de inimă, aşa că trebuie să mergeţi la medic. Puteţi încerca să vă trataţi singuri anemia prin creşterea consumului de alimente bogate în fier, precum carnea roşie, spanacul şi alte legume închise la culoare, şi nuci, dar probabil va fi nevoie să luaţi şi un supliment de fier, spune endocrinologul Blanchard. Dacă fierul de obicei vă provoacă probleme digestive, atunci este indicat să luaţi o formulă care nu vă constipă, şi nu uitaţi să luaţi vitamina C în acelaşi timp, deoarece ajută la absorbţia fierului.

 

5. Dungi roşii mici sub unghii

Se numeşte hemoragie în aşchie subunghială, deoarece aceste dungi arată ca nişte aşchii mici roşii sau maronii pe sub piele. Acestea sunt zone minuscule de sângerare care pot fi un sem al unei infecţii a sângelui sau a inimii. Deoarece acestea se află în direcţia creşterii unghiilor, seamănă cu aşchii care sunt blocate sub unghie.

De ce? Hemoragiile în aşchie se întâmplă atunci când cheaguri mici  blochează fluxul sanguin în capilarele de sub unghii. Apar cel mai des odată cu o infecţie a valvelor inimii numită endocardită bacteriană subacută. Dacă aveţi doar câteva pete roşii sub unghii şi nu aţi fost niciodată diagnosticat cu problemă cardiacă, nu vă panicaţi: cel mai probabil acestea s-au format din cu totul alte cauze, probabil nişte leziuni la mâini.

Ce trebuie făcut: Verificaţi prima dată dacă aveţi febră. Endocardita bacteriană este de obicei acompaniată de o febră uşoară. Dacă nu aţi făcut niciodată o verificare cardiacă şi sunteţi îngrijoraţi de aceste simptome, sunaţi medicul şi programaţi-vă pentru un control. Doctorul va efectua o serie de teste pentru a evalua fluxul sanguin la inimă.

Totuşi, dacă inima a primit un aviz de sănătate favorabil, infecţia valvelor inimii este o cauză puţin probabilă şi puteţi aştepta să vedeţi dacă acele pete roşii vor trece de la sine.

 

6. Vârfurile degetelor groase şi rotunjite

Îngroşarea degetelor care au extremităţile lărgite poate fi un semn al unei afecţiuni a inimii sau a plămânilor. De asemenea, o să puteţi observa o rotunjire a unghiilor, astfel încât acestea se vor curba într-un mod ciudat.

Citeste si:  ANOFM: 5.316 locuri de muncă vacante, în perioada 27 decembrie 2012 - 2 ianuarie 2013

De ce? Dacă există o insuficienţă a sistemului circulator a inimii sau a plămânilor, atunci nivelul oxigenului din sânge va scădea. În timp, acest lucru va determina ţesuturile moi ale degetelor să crească, aşa că vârfurile degetelor vor părea că se umflă înspre exterior.

Ce trebuie făcut: Dacă vârfurile degetelor de la mâini şi de la picioare se umflă, este posibil să fi observat şi alte simptome, precum o respiraţie grea sau o tuse cronică. Această îngroşare are loc şi în cazul bolilor valvelor aortice, care pot provoca oboseală şi dureri în piept. Mergeţi la medic pentru o evaluare completă a inimii. Aveţi grijă să îi spuneţi doctorului de cât timp aţi observat schimbarea aspectului degetelor şi de când aţi început să aveţi celelalte simptome.

Pentru a monitoriza nivelul oxigenului din sânge, puteţi fi supus unui test de către medic sau se poate folosi un oximetru de puls, disponibil la toate magazinele medicale.  Dacă deja ştiţi că suferiţi de o boală de inimă sau de plămâni, discutaţi cu medicul dacă acesta este un semn al agravării simptomelor.

 

7. Vârfuri de degete albastre

Vârfurile degetelor care sunt gri, sau au o nuanţă albastră, sau le simtiţi amorţite, pot fi un semn al unei afecţiuni de circulaţie cunoscută sub numele de boala Raynaud sau sindromul Raynaud.

De ce? Sindromul Raynaud provoacă spasme temporare bruşte în vasele de sânge şi artere. Arterele îngustate limitează fluxul sanguin la nivelul mâinilor şi degetelor, scăzând circulaţia. Simptomele includ mâini reci şi degete amorţite, pe lângă nuanţa albăstrie.

Între 5 şi 10 la sută dintre oameni suferă de această boală, aşadar este mult mai des întâlnită decât credeţi. Sindromul Raynaud este mult mai frecvent la femei decât la bărbaţi, şi se agravează când vremea e rece. De asemenea, este declanşată şi de un stres ridicat.

Ce trebuie făcut: Schimbările bruşte de temperatură, cum ar fi cele provocate de scoaterea unui aliment din congelator, poate declanşa o criză Raynaud, aşa că fiţi precauţi la acest efect şi rugaţi pe altcineva să vă ajute în astfel de situaţii. Purtaţi mănuşi când ieşiţi afară pe vreme rece, deoarece frigul este unul din declanşatorii majori ai sindromului Raynaud.

Este important să nu ignoraţi simptomele, deoarece, în timp, crizele Raynaud pot restricţiona circulaţia până la punctul de a provoca leziuni ale ţesutului.

Cea mai bună metodă de a preveni sindromul Raynaud este aceea de a vă schimba stilul de viaţă pentru a vă menţine circulaţia sângelui sănătoasă. Fumatul şi cafeina pot contracta vasele de sânge, aşa că renunţaţi la fumat şi reduceţi consumul de cafea, ceai sau cola. Stimulaţi exerciţiile aerobice pentru a creşte ritmul cardiac şi pentru a vă pune sângele în mişcare.

Unele persoane suferă de sindrom „secundar” Raynaud, provocat de o altă afecţiune subiacentă. În acest caz, tratarea aceste afecţiuni ce sta la baza bolii este cheia pentru prevenirea crizelor sindromului Raynaud.

Citește și
3 Comentarii
  1. mitica spune

    EDUCATIV ARTICOLUL!..BRAVO!

  2. Neacsu Radu spune

    Articol deosebit de interesant si util ,un indreptar pretios in viata de zi cu zi.Multumiri, in special pentru preocuparea de a-l face cat mai pe intelesul tuturor,fara termeni de specialitate folositi in exces.

  3. Adrian spune

    Un articol interesant, explicit și util! Multumim!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close