La ce-i serveşte UNESCO Palestinei

Calea este deschisă, dar aderarea Palestinei ca membră cu drepturi depline la UNESCO străbate mai multe cărări care, la prima vedere, au aceeaşi destinaţie: recunoaşterea ca stat de comunitatea internaţională.

Ceea ce va căuta, în primul rând Autoritatea Palestiniană la agenţia ONU, va fi să înscrie pe lista Patrimoniului Mondial a unor oraşe precum Bethleem, Hebron şi Ierihon; sau a unor monumente precum Mormintele Patriarhilor şi moscheea lui Ibrahim, de o încărcătură religiosă simbolică, notează miercuri (02 noiembrie 2011) ziarul El Pais.

Dacă îşi atinge scopul, marca UNESCO, nu numai că va obliga Autoritatea Naţională Palestiniană la protecţia şi prezervarea lor, dar va şi implica comunitatea internaţională în aceeaşi sarcină, astfel încât noile locuri ale Patrimoniului Mondial vor fi ridicate la un nivel superior pe scara recunoaşterii lor mondiale.

Citeste si:  Un oraş din România poate fi "Capitală mondială a cărţii 2018"

Este ceea ce reiese din Convenţia care gestionează patrimoniul UNESCO. Potrivit acestui tratat, „locul” este în proprietatea ţării în care se află, dar „este în interesul comunităţii internaţionale să¬l protejeze pentru generaţiile viitoare”.

Marca UNESCO obligă – şi acest lucru are o importanţă deosebită pentru Palestina – la salvgardarea cu deosebită atenţie a stării locului inclus în patrimoniu, în caz de conflict armat.

Referitor la această grijă deosebită faţă de menţinerea „excepţionalului caracter universal” a patrimoniului, statele membre ale UNESCO, alături acum de Palestina, nu numai că beneficiază de consilierea tehnică a organismului ONU, ci şi de asistenţă financiară. Aceasta va depinde de cererea pe care o va formula statul, de banii de care va dispune acesta la Fondul Patrimoniului şi de decizia Comitetului UNESCO.

Citeste si:  Vizita lui Netanyahu în România, o şansă de a promova relaţiile bilaterale şi a cultiva prietenia

În schimb, statul se angajează să întreţină, să protejeze şi să restaureze locul care ţine de patrimoniu. „Dacă locul îşi pierde caracteristicile pentru care a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial”, spune UNESCO, Comitetul ar putea decide să-l retragă din această categorie.

Ultimul bilanţ al agenţiei cifra la 6,6 milioane dolari bugetul fondului (o sumă foarte mică strânsă din donaţii particulare). Bugetul total al organismului, din care SUA şi-au retras aportul de 22% din cauza aderării palestiniene însumând 70 de milioane de dolari, este pentru perioada 2010- 2011 de circa 643 de milioane de dolari.

Citeste si:  Autorităţile au în vedere restaurarea cetăţii dacice de la Căpâlna, sit UNESCO

Dincolo de lista locurilor incluse în Patrimoniul Mondial, agenţia UNESCO, creată în 1946, are o încărcătură simbolică, fiind promotoare a păcii prin intermediul culturii, educaţiei, ştiinţei şi informaţiei.

O îndatorire controversată care au determinat SUA şi Marea Britanie să abandoneze organizaţia în 1984 şi, respectiv, 1985. Administraţia lui George W. Bush a a recuperat locul Washingtonului în agenţie, după atentatele din 11 septembrie 2001.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close