EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Pagina de Facebook a publicaţiei satirice „Charlie Hebdo” invadată de musulmani indignaţi

Pagina de Facebook a revistei satirice franceze Charlie Hebdo a fost invadată joi de numeroase comentarii, unele extremiste, ale musulmanilor indignaţi de reprezentarea profetului Mahomed pe coperţile publicaţiei, exprimându-şi satisfacţia pentru incendiul care a distrus sediul publicaţiei sau repetând la nesfârşit profesiunea de credinţă a Islamului, informează AFP.

„Mărturisesc că nu este alt Dumnezeu în afară de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah”, afirmă un comentariu ce revine frecvent, citând în arabă sau tradus în franceză profesiunea de credinţă musulmană (shahada), primul stâlp al Islamului.

Ea este scrisă de zeci şi zeci de ori, citată în general de patru ori de fiecare internaut şi preluată apoi de alţii.

Sediul revistei satirice Charlie Hebdo, care a publicat miercuri o ediţie dedicată legii islamice sharia, redenumită pentru această ocazie „Charia hebdo”, cu „Mahomed redactor-şef”, a fost distrus în urma unui atac cu cocktailuri molotov.

„Te-ai atins de profetul nostru”, „Du-te la dracu”, Charlie Hebdo!”, „Ruşine, Charlie Hebdo, ai avut un tiraj bun, dar vei suporta consecinţele”, afirmă printre altele mesajele de ameninţare, în timp ce unele argumentează: „Musulmanii cer un singur lucru: scuze în public”, spune unul dintre acestea. „Dacă vorbiţi despre libertate, gândiţi-vă ce-ar fi dacă i-aş face o caricatură lui Isus”, susţine un alt mesaj. Sau: „Libertatea voastră se opreşte acolo unde începe libertatea altora…”, după cum scrie în altă postare.

„Dar unde este Charlie?”, se întreabă un alt mesaj, exprimându-şi bucuria pentru cele petrecute.

În total, sute de mesaje se găsesc pe „peretele” revistei Charlie Hebdo, unele luând apărarea publicaţiei. „Trăiască Charlie Hebdo!”, „Mulţumesc, Charlie!”, „Sprijin pentru Charlie Hebdo!!!”, se mai poate citi pe contul Facebook al publicaţiei pariziene.

Prima pagină a revistei, anunţată luni, prezenta un desen cu Mahomed, vizibil fericit, alături de cuvintele: „100 de lovituri de bici, dacă nu muriţi de râs!”. Pe ultima pagină era desenat Mahomed cu un nas roşu de clovn, însoţit de fraza: „Da, islamul este compatibil cu umorul”.

Ediţia „Charia hebdo” s-a dorit a fi o reacţie faţă de victoria în Tunisia a partidului islamist Ennahda, precum şi faţă de proclamarea legii islamice în Libia, după cum a precizat Stephane Charbonnier, desenator şi director al publicaţiei amintite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata