EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Elveţia: Dezintoxicare informaţională la muzeu

Afacerea DSK, criza datoriei elene, războiul din Libia… Prea multe informaţii vă poate face rău, deci un tratament se impune. Aceasta este tema unei expoziţii inedite inaugurate la Muzeul Comunicării din Berna, care propune vizitatorilor săi un un tratament de dezintoxicare, relatează vineri France Presse.

La sosire, vizitatorii descoperă 12.000 de cărţi aranjate pe rafturi într-o sală scufundată în semiobcuritate. După cum susţin organizatorii expoziţiei, dacă toţi locuitorii Pământului ar participa la prelucrarea datelor publicate pe mapamond, ei ar trebui să citească aproximativ 12.000 de cărţi pe zi fiecare.

„În principiu, comunicarea este ceva important, ceva care este distractiv, dar în zilele noastre există un continuu flux de informaţii”, explică directorul Muzeului Comunicării, Jacqueline Strauss.

„Putem compara aceasta cu alimentaţia. Poţi mânca prea mult, poţi mânca acelaşi lucru, aceasta face rău, dar dacă avem o dietă echilibrată este sănătos, bine şi confortabil”, a adăugat ea.

Potrivit experţilor de la Universitatea din Berna care au participat la această expoziţie, o fiinţă umană poate citi o carte de 350 de pagini într-o zi dacă este concentrată şi nu are nimic altceva de făcut.

Dar volumul de informaţii şi comunicări difuzate astăzi pe mapamond prin intermediul internetului , e-mail, telefonie, presă, radio sau televiziune reprezintă miliarde de cărţi.

În faţa acestui flux informaţional, există unele cazuri când de oamenii se pot îmbolnăvi, relevă dna Strauss, subliniind că dacă o persoană este atentă, maladia poate fi evitată.

Clinica de comunicare amplasată în această expoziţie doreşte să realizeze înainte de toate un „fel de sensibilizare” în această privinţă. La un televizor, instalat la intrarea în Clinică, o femeie le spune vizitatorilor: „anunţurile publicitare se îngrămădesc în căsuţa noastră poştală, spam-urile ne inundă e-mailurile, televiziunea prin cablu ne oferă 200 de canale”, îndemnându-i pe cei depăşiţi de situaţie să ceară ajutor.

Dacă este cazul, vizitatorul este invitat să meargă spre o sală unde trebuie să răspundă la un chestionar pentru a se putea stabili Indicele său personal de comunicare (IPC) şi pentru a i se oferi un tratament adecvat. Cu IPC-ul în mână, acesta este condus de ghizi speciali fie spre uşa verde, dacă nu are nicio problemă, fie spre cea galbenă, în cazul în care este inundat de fluxul de informaţii şi e-mailuri, unde i se oferă sfaturi pentru trierea acestora.

Cei cu adevărat „bolnavi” sunt conduşi spre camera roşie pentru un tratament intensiv, unde beneficiază de o „sală de meditaţie” numită şi „lumea interioară”. Instalaţi confortabil între perne negre, vizitatorii se relaxează, o lumină roşie îi obligă să îşi închidă ochii, în timp ce o voce feminină îi invită să se lase în voia imaginaţiei.

Mai există o cameră portocalie, numită „formula de echilibru” care oferă o plimbare în natură.

În finalul circuitului, un distribuitor automat le oferă vizitatorilor un „medicament” numit „Comunicarea”, un fel de ghid de punere în aplicare a principalelor recomandări furnizate de expoziţie. Pentru o dezintoxicare deplină, clinica recomandă consultarea site-ului său www.facebook.com/svanbelkom.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata