Osama Ben Laden „a fost mort în 90 de secunde”, potrivit unei noi cărţi

O nouă relatare controversată despre uciderea lui Osama Ben Laden contestă versiunea oficială a modului în care liderul Al-Qaida a murit în timpul raidului declanşat de americani asupra ascunzătorii sale din Pakistan în luna mai, relatează The Daily Telegraph în ediţia de joi.

Chuck Pfarrer, un fost comandant al US Navy SEAL Team Six, ai cărei membri au efectuat atacul, susţine într-o carte care va apărea curând că Ben Laden a fost împuşcat mortal aproape instantaneu, nu ucis într-un schimb de focuri care a durat 45 de minute.

Susţinând că a intervievat mai multe persoane implicate în raid, Pfarrer contrazice, de asemenea, relatarea oficială despre modul în care comandoul SEAL a aterizat la locul ascunzătorii şi despre modul cum unul dintre elicopterele Black Hawk s-a prăbuşit.

Citeste si:  Un elicopter s-a prăbuşit în centrul Londrei după ce s-a ciocnit de o macara

„Echipa SEAL a intrat în clădire după ce a fost lăsată pe acoperiş de către elicopterul principal, nu de la sol”, a precizat Pfarrer într-o declaraţie despre carte.

„Doar la câteva minute după ce Ben Laden a murit, elicopterul principal, îndreptându-se spre un loc de aterizare, a pierdut altitudine şi s-a prăbuşit, prima dată cu coada, în incinta mare, înconjurată de ziduri, la est de clădirea principală”, povesteşte el.

Pfarrer explică faptul că dacă comandoul SEAL ar fi fost nevoit să urce scările pentru a ajunge la Ben Laden, aşa cum s-a afirmat oficial, acesta ar fi avut suficient timp să se înarmeze şi se apere.

Citeste si:  Al-Qaida plănuieşte atentate în Europa

„Ben Laden era mort în termen de 90 de secunde de la începutul raidului, nu după un schimb de focuri prelungit”, susţine Pfarrer.

Potrivit fostului comandant, Amal Ben Laden, cea mai tânără soţie a liderului Al-Qaida, a fost rănită în gambă în timpul celei de-a doua runde de focuri, după ce aceasta s-a postat în faţa celor care trăgeau. Această relatare seamănă mai mult cu versiunea prezentată iniţial de către oficialii americani în perioada imediat următoare atacului, care ulterior a fost retrasă.

Relatările lui Pfarrer au fost însă calificate drept „evident greşite” de către oficialii americani.

De asemenea, cartea susţine că adjunctul lui Ben Laden, Ayman Zawahiri, ar fi putut fi în cele din urmă responsabil pentru faptul de a-i fi condus pe americani spre ascunzătoarea liderului terorist, deoarece acesta a trimis în mod repetat un curier, despre a cărui acoperire trebuia să ştie că a fost deja descoperită, în, şi din ascunzătoarea lui Ben Laden.

Citeste si:  Răpirile de cetăţeni străini, principala ameninţare a Al Qaida din Maghreb

Cartea, care urmează să fie lansată în cursul acestei luni, ar fi fost întârziată mai multe săptămâni pentru a fi „epurată” de către oficiali guvernamentali.

Ediţia sa din Marea Britanie este în curs de revizuire, ca urmare a preocupărilor că persoanele ale căror nume figurează în ea ar putea da în judecată autorul pentru calomnie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata