Sondaj Harris pentru FT: votanţii din Europa ameninţă cu o reacţie la criză

Criza datoriilor din zona euro generează o reacţie din ce în mai puternică în rândul alegătorilor din multe dintre cele 17 state membre ale eurozonei, pe fondul unei intensificări a temerilor cu privire la impactul euro asupra vieţii de zi cu zi şi a activităţii economice, potrivit unui nou sondaj realizat pentru Financial Times /FT/ şi citat de publicaţia britanică în ediţia de miercuri (02 noiembrie 2011).

Decizia-şoc a premierului elen Georgios Papandreou de a convoca un referendum pe tema ultimului pachet de salvare convenit de UE pentru Grecia este exemplul cel mai extrem al modului în care liderii din zona euro se luptă să menţină sprijinul popular, comentează FT.

Preocupările legate de gestionarea crizei din zona euro au apărut în întreaga regiune. Dacă unele guverne – în special cele din nordul Europei – se luptă pentru aprobarea celor mai recente măsuri de salvare de către parlamentele lor, alte guverne – de data aceasta în ţările cele mai înglodate în datorii, cum ar fi Grecia şi Italia – s-au confruntat cu o scădere de popularitate ca urmare a măsurilor de austeritate aplicate.

În Olanda, guvernul pare să-şi fi pierdut majoritatea pro-europeană din Parlament, după ce Partidul Laburist, de opoziţie şi-a anunţat decizia de a nu mai susţine niciun pachet suplimentar de salvare – inclusiv acordul convenit săptămâna trecută.

Cu 30 de locuri din 150, Partidul Laburist – care şi-a văzut sprijinul popular prăbuşindu-se cu peste 40% – a anunţat miercuri noaptea, după o dezbatere furtunoasă, că nu va mai sprijini nicio creştere suplimentară a asistenţei în zona euro.

Dacă criza a provocat deja căderea guvernelor în Irlanda şi în Portugalia, în Slovacia guvernul şi-a pierdut majoritatea în votul parlamentar din luna octombrie cu privire la extinderea Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) şi a fost nevoit să opteze pentru alegeri anticipate.

În Germania, cancelarul Angela Merkel a luptat pentru a ţine sub control o revoltă în rândul propriilor susţinători cu privire la măsurile destinate crizei din zona euro, însă în cele din urmă a avut câştig de cauză, după ce a primit sprijinul opoziţiei.

Cu toate acestea, viitoarele voturi privind ajutorul specific acordat Greciei sau Mecanismul European de Stabilitate s-ar putea dovedi mai dificile.

Sondajul institutului Harris pentru FT, efectuat în octombrie, arată că Germania este singura ţară în care sprijinul pentru statutul de membru al eurozonei este cel mai bine echilibrat – cu 38% dintre cei chestionaţi susţinând că ţării i-ar fi mai rău dacă ar părăsi zona euro, faţă de 36% care sunt pentru varianta părăsirii eurozonei.

În luna februarie, acelaşi sondaj Harris indica o majoritate fragilă, care favoriza ieşirea din eurozonă. Între timp, îngrijorările cu privire la criza datoriilor din zona euro au ajuns în topul preocupărilor alegătorilor germani.

Cel mai recent sondaj Forsa pentru revista Stern indica în această săptămână că 46% dintre respondenţi sunt nemulţumiţi de felul în care cancelarul a gestionat criza din zona euro, faţă de 42% care sunt de părere că Merkel a făcut ceea ce trebuia.

În Spania, unde guvernul socialist se confruntă cu o înfrângere în alegerile anticipate prevăzute pentru data de 20 noiembrie, grijile cu privire la efectele crizei asupra economiei au fost invocate de 66% dintre cei chestionaţi, iar teama faţă de un impact negativ asupra vieţii de zi cu zi a crescut de la 42% în luna februarie la 46% în ultimul sondaj.

Pe de altă parte, cea mai puţin pronunţată schimbare în sentimentele alegătorilor cu privire la ultimele 8 luni s-a înregistrat, potrivit Harris, în Franţa, deşi acest lucru a ajutat prea puţin cota popularităţii preşedintelui Nicolas Sarkozy, care va înfrunta alegerile prezidenţiale în luna mai.

Sarkozy a făcut presiuni pentru o soluţie cuprinzătoare la criza din zona euro, în încercarea de a-şi îmbunătăţi popularitatea faţă de contracandidatul său socialist François Hollande, în prezent creditat cu 60% din voturi pentru confruntarea de anul viitor.

În Franţa şi Italia, peste jumătate dintre cei chestionaţi în sondajul Harris au declarat că moneda comună europeană are un impact negativ asupra vieţii lor. Cu toate acestea, în toate cele patru cele mai mari economii din zona euro – Franţa, Italia, Spania şi Germania – mai mulţi oameni au declarat că ţării lor i-ar fi mai rău dacă ar părăsi zona euro decât dacă ar păstra moneda.

În schimb, o întrebare separată în Marea Britanie a indicat că opoziţia faţă de aderarea la euro a crescut de la 69% în luna februarie la 76% în luna octombrie, pe măsură ce criza din zona euro s-a agravat, în timp ce sprijinul pentru aderarea la eurozonă a scăzut de la 10% la 8%.

Cu toate acestea, britanicii sunt îngrijoraţi cu privire la lipsa influenţei ţării lor în Europa, cu circa 41% apreciind această influenţă drept „prea slabă”.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.