SUA vor negocia cu noua conducere kârgâză menţinerea bazei militare americane

Departamentul de stat al SUA a declarat că va negocia cu noua conducere kârgâză menţinerea bazei militare americane, aflată în prezent pe aeroportul „Manas”.

Declaraţia a fost făcută ca răspuns la promisiunea noului preşedinte al Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, de a lichida până în 2014 prezenţa militară americană din republică, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Cu toate acestea, caracterul succint al reacţiei venite din partea Washingtonului arată că o decizie privind soarta bazei militare din Kârgâzstan, care constituie un punct-cheie în transbordarea de persoane şi încărcături spre Afganistan, nu a fost încă luată.

Citeste si:  Un călugăr budist intenţionează să moară... prin meditaţie

În pofida faptului că Atambaev a fost recunoscut învingător al ultimelor alegeri prezidenţiale atât pe plan intern, cât şi de majoritatea marilor puteri ale lumii, el nu a devenit încă oficial preşedinte al ţării. În afară de aceasta, nu toţi din Kârgâzstan sunt convinşi de sinceritatea declaraţiilor lui Atambaev.

În opinia analistului kârgâz Turat Akimov, declaraţia lui Atambaev este una „exclusiv populistă”. „Punând problema retragerii bazei militare americane în 2014, Atambaev încearcă, pe de o parte, să facă pe plac Moscovei, iar pe de altă parte – să-i lase Washingtonului timp să-şi încheie liniştit treburile în Afganistan şi să ofere o majorare a preţului pentru închirierea bazei.

Citeste si:  Donald Trump declară că nu este îngrijorat de ancheta împotriva sa din Camera Reprezentanților

Dacă va dori, Departamentul de Stat va face o propunere pe care Bişkekul nu o va putea refuza, astfel că baza va rămâne. SUA nu au intrat în Asia Centrală pentru a se retrage de aici pur şi simplu”, este convins analistul.

Autorităţile kârgâze au folosit nu o singură dată baza americană drept monedă de schimb, aminteşte cotidianul rus. Şi Askar Akaev, şi Kurmanbek Bakiev şi-au declarat la rândul lor intenţia de a scoate din ţară baza americană, însă de fiecare dată, după circa o săptămână, la Bişkek se deplasa o delegaţie a Departamentului de Stat american, care purta cu înalţi funcţionari kârgâzi negocieri în spatele uşilor închise. Drept rezultat, chiria era majorată, iar baza militară americană – menţinută.

Citeste si:  Nouă scrisoare suspectă, primită la o bază militară americană

Şi de această dată, Kârgâzstanul, una dintre cele mai sărace ţări din fosta Uniune Sovietică, i¬ar putea cere SUA granturi suplimentare, credite fără dobândă şi investiţii, estimează cotidianul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close