Moody’s a plasat ratingul Erste Bank sub revizuire pentru o posibilă retrogradare

Moody’s Investors Service a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul „C minus” acordat pentru stabilitate financiară şi ratingurile „A1” acordate pentru datoriile pe termen lung şi depozitele grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, Moody”s a confirmat calificativul pe termen scurt al Erste la „P-1”.

Decizia Moody”s vine după ce Erste Group a avertizat că pe ansamblul acestui an se aşteaptă să înregistreze pierderi cuprinse între 700 şi 800 milioane de euro şi că nu va acorda dividende pentru 2011, după ce grupul bancar austriac a decis să amortizeze fondul comercial al subsidiarelor sale din România şi Ungaria cu 939 milioane euro.

Moody”s estimează că cea mai probabilă consecinţă a plasării sub revizuire a ratingurilor „A1” acordate pentru datoriile pe termen lung şi depozitele Erste ar fi o revizuire în scădere cu o treaptă a acestor ratinguri.
Moody”s şi-a exprimat temerile privind apetitul de risc al Erste, politicile băncii legate de managementul riscului, controalele interne şi transparenţa financiară, după anunţul băncii din 10 octombrie privind pierderea netă de 1,5 miliarde de euro în trimestrul trei din 2011.

În plus, apreciază Moody”s, ratingul „C minus” acordat pentru stabilitatea financiară ar putea fi sub presiune din cauza stagnării redresării economiei în Europa de Est, care ar putea provova costuri substanţiale cu creditele şi extinderea perioadei în care banca va înregistra câştiguri slabe şi un nivel de capitalizare diminuat, ca rezultat al creşterii puternice a activelor în Europa de Est.

În martie, Moody”s Investors Service a coborât, cu o treaptă, la „A1” de la „Aa3”, ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi depozitele grupului bancar austriac Erste Group Bank iar perspectiva asociată acestor ratinguri a fost modificată la stabilă de la negativă.

De asemenea, Moody”s a confirmat ratingul „C minus” acordat pentru stabilitatea financiară a Erste Group Bank AG, iar perspectiva asociată a fost modificată la stabilă de la negativă. Acest rating rămâne constrâns de presiunile la adresa calităţii activelor, ca urmare a expunerii Erste la ţările din Europa de Est, în special România, Cehia şi Ungaria. Deşi Moody”s se aşteaptă ca creditele cu probleme să se stabilizeze la nivelul actual, costurile de creditare vor continua să afecteze veniturile băncii în viitorul apropiat.

În primele nouă luni ale acestui an, Erste Group a înregistrat o pierdere netă de 973 milioane euro, faţă de un profit net de 633,8 milioane euro în perioada similară din 2010, din cauza măsurilor semnificative luate, care au vizat amortizarea fondului comercial din Ungaria şi România. Erste Group Bank a anunţat anterior că va reclasifica portofoliul său de CDS drept derivative în loc să le considere garanţii financiare, ceea ce a afectat profitul băncii.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.