EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Un posibil ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional, în atenţia presei italiene

Italia a acceptat joi o monitorizare constantă din partea Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene privind respectarea angajamentelor economice după o zi crucială la Cannes. În spatele noii strategii stă un ajutor concret din partea Fondului Monetar Internaţional care ar putea împrumuta Italiei 44 de miliarde de euro, anunţă vineri principalele cotidiene italiene.

Cotidianul Corriere della Sera scrie că prima etapă prin care trece o ţară când intră în programele de asistenţă ale Fondului Monetar Internaţional se numeşte „monitoring and reporting”. Ziarul subliniază că decizia a fost luată joi dimineaţa în urma unei şedinţe restrânse la care au participat premierul Silvio Berlusconi şi ministrul economiei Giulio Tremonti, precum şi Christine Lagarde, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Herman Van Rompuy şi José Manuel Barroso.

Ziarul subliniază că FMI dispune de un fond special pentru prevenirea situaţiilor de criză. Banii sunt puşi la dispoziţia ţărilor vulnerabile, ca în cazul Italiei. În acelaşi timp, guvernul ţării vizate ar putea să prefere ieşirea din criza economică fără a se atinge de banii oferiţi de Fondul Monetar Internaţional, dar cu certitudinea că fondurile există în caz de maximă urgenţă, observă cotidianul Il Tempo.

Creditul poate fi de cinci ori mai mare faţă de cota unei ţări, în primele luni, poate creşte de până la zece ori dacă acea ţară demonstrează că a făcut progrese satisfăcătoare în depăşirea stării de vulnerabilitate economică. Pe baza acestor calcule, preşedinta FMI Christine Lagarde a oferit Italiei 44 de miliarde de euro, observă La Stampa.

În schimb, instituţia de la Washington va verifica minuţios toate măsurile luate împotriva „vulnerabilităţii”. În centrul monitorizării vor fi reformele pe care Italia le-a amânat mereu şi pe care le-a comunicat săptămâna trecută liderilor de la Bruxelles: reformele structurale, pensii şi codul muncii. Cotidianul subliniază că un ajutor financiar este o lovitură grea pentru Italia. Ultima dată când guvernul de la Roma s-a prezentat la biroul Fondului Monetar Internaţional pentru un împrumut a fost în perioada crizei petroliere.

Cotidianul La Repubblica subliniază că Italia nu avea o altă soluţie şi a trebuit să accepte ajutorul FMI. Până în 14 noiembrie, Italia trebuie să onoreze 10 miliarde de euro la acţiunile de stat /Btp/. Operatorii din sector au confirmat că în ultimul timp doar Banca Centrală Europeană a mai cumpărat acţiunile italiene de stat.

Ziarul aminteşte că solicitarea unui ajutor financiar internaţional se plăteşte scump la nivel politic, dar şi pe plan mondial. În plus, guvernul va fi subordonat mai multor instituţii cărora le va raporta progresele. Pe lângă FMI, Italia îi va avea ca arbitri pe reprezentanţii Consiliului European şi ai Băncii Centrale Europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata