EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

Din ce este format un virus?

– Atunci când suferim de o răceală sau gripă, organismul nostru este invadat de un virus. Virusul este un „pachet” mic de acid nucleic (ADN sau ARN) înconjurat de un înveliş din proteine, prezintă Discovery Curiosity.

Unii viruşi au în componenţă şi un „bagaj” de lipide ce înconjoară învelişul lor de proteine. Viruşii sunt mult mai mici decât celulele (0,04 – 0,07 milimetri în comparaţie cu dimensiunea celulelor, de 1 – 10 milimetri).

Viruşii nu sunt consideraţi organisme, deoarece nu se pot reproduce sau metaboliza singuri. În schimb, un virus are nevoie de o celulă-gazdă pentru a se reproduce, sau pentru a face o copie a sa. Aceste celule-gazdă provin din rândul celulelor noastre şi virusul le infectează astfel:

  1. Un virus poate fi introdus în organsimul uman prin mai multe forme. De exemplu, puteţi atinge o suprafaţă infectată sau puteţi să îl preluaţi prin simpla respiraţie. Unii viruşi sunt transmişi sexual sau prin lichidele corpului.
  2. Virusul se ataşează de o celulă-gazdă (epiteliul nazal, epiteliul intestinului etc.). Învelişul de proteină sau „bagajul” de lipide îi permit să se ataşeze.
  3. Eliberează acidul nucleic în celula-gazdă. Acest lucru se poate întâmpla în două feluri. Virusul poate injecta acidul nucleic în celula-gazdă sau aceasta poate prelua virusul în interiorul său, moment în care virusul se descompune şi eliberează acidul nucleic.
  4. Acidul nucleic al virusului recrutează enzimele celulei-gazdă. Apoi direcţionează enzimele să creeze părţi componente (acid nucleic, proteine) pentru alţi viruşi.
  5. Părţile sunt asamblate, luând forma altor viruşi în interiorul celulelor gazdă.
  6. Noii viruşi pot ieşi din celulele-gazdă în două feluri. Viruşii noi formaţi pot sparge celula gazdă şi astfel să o distrugă, un proces numit liză. Alternativ, noi viruşi pot „îmboboci” de la celulele-gazdă, astfel conservându-se. Modul în care noii viruşi sunt eliberaţi depinde de tipul acestora.

La unele tipuri de viruşi (precum herpes sau HIV), ADN-ul viral poate deveni parte din ADN-ul celulei-gazdă, însă nu determină crearea unor noi viruşi. În schimb, ADN-ul viral se reproduce odată cu ADN-ul celulei. Acesta aşteaptă un declanşator de mediu. Odată ce se declanşează, ADN-ul viral pune stăpânire pe celula-gazdă pemtru a produce noi viruşi.

Acesta este motivul pentru care o persoană infectată cu HIV poate să nu dezvolte SIDA timp de ani de zile după expunerea iniţială la virus.

De asemenea, unii viruşi pot trăi mult timp în mediul înconjurător înainte de a găsi o celulă-gazdă potrivită pentru a o infecta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata