EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Alertă de gradul zero privind inundaţiile în Italia

De la nord la sud, ploile şi intemperiile ameninţă cu tragedii uriaşe. Serviciul de protecţie civilă a declarat alarmă de gradul zero la Torino din cauza creşterii nivelului râului Pad.

La Napoli, o persoană şi-a pierdut viaţa sub un trunchi de copac prăbuşit, în timp ce alte două persoane au dispărut duminică seara în regiunea sudică Basilicata. În acelaşi timp, în oraşele afectate de ape se caută persoanele responsabile pentru pierderile de vieţi omeneşti, titrează luni (07 noiembrie 2011) principalele cotidiene italiene.

În localitatea Matera, regiunea Basilicata, două persoane au dispărut sub ochii rudelor, după ce maşina lor a fost luată de un val de ape provocat de ploile abundente care au căzut în ultimele zile de la nord la sudul Italiei, scrie cotidianul Corriere della Sera.

La Torino şi în toată regiunea Piemonte a plouat neîntrerupt 48 de ore şi protecţia civilă a declarat stare de alertă de teama revărsării râului Pad. Peste 94 de familii au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele de pe malul apei din dispoziţia primarului Piero Fassino.

Circulaţia pe poduri şi în apropierea râului Pad a fost întreruptă pentru a evita o tragedie în cazul revărsării apelor. Zonele considerate periculoase au fost puse sub supravegherea carabinierilor. În pofida advertismentelor, sute de curioşi au încercat să vadă răul cu proprii lor ochi, scrie cotidianul Il Messaggero.

La Genova, unde vineri au murit şase persoane din cauza apei care a invadat străzile, populaţia consideră că este vina primarului Marta Vincenzi, care ar fi trebuit să dispună lucrări de reparaţii înainte ca tragedia să aibă loc.

Doamna primar a vizitat zonele oraşului afectate de inundaţii şi acoperite cu mâl. În mai multe rânduri, locuitorii au primit prezenţa autorităţilor cu huiduieli, cerând demisia edilului şef, informează cotidianul Il Tempo.

Sinistraţii acuză autorităţile că alunecările de teren sunt o consecinţă a tăierii copacilor din oraş pentru ‘înfrumuseţare’. Doamna primar a încercat să le explice cetăţenilor furioşi că nu are nicio responsabilitate pentru tragedia înregistrată. „Am acei morţi pe conştiinţă”, a precizat Marta Vincenzi.

Cotidianul La Repubblica scrie despre solidaritatea manifestată pe Facebook în sprijinul sinistraţilor de la Genova. Zece mii de persoane au răspuns la apelul unei tinere care a dorit să recreeze spiritul din 1970, o altă perioadă când Italia a fost afectată de inundaţii.

Voluntarii şi-au oferit ajutorul pentru curăţarea oraşului de nămol şi au fost „înrolate” în echipele serviciului de protecţie civilă. Cu ajutorul reţelei de socializare s-a reuşit să se pună bazele unui punct de informaţii virtual cu numerele de telefon utile, cu sfaturi practice şi cu actualizări meteorologice.

În acest fel s-a reuşit transmiterea unui prim mesaj important privind folosirea apei potabile după inundaţii. Tinerii au presupus că apa a fost contaminată cu substanţe chimice, iar ulterior au primit confirmarea specialiştilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata