EUR
4,83 RON
(-0%)
USD
4,41 RON
(-0.71%)
GBP
5,47 RON
(-0.93%)
CHF
4,57 RON
(+0.13%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,71 RON
(-1.19%)
CAD
3,08 RON
(+0.45%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,69 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(-0.67%)

 

Chiuveta şi closetul din celula lui Saddam, piese de muzeu în SUA

Mica celulă în care a fost deţinut fostul dictator irakian Saddam Hussein, într-o vilă pe jumătate distrusă, este astăzi abandonată, dar piesele de toaletă de aici au fost trimise în SUA pentru a fi expuse într-un muzeu, relatează France Presse.

Niciun fel de graffiti nu se vede pe pereţii albi şi nimic nu evocă şederea aici a lui Saddam Hussein, care a condus cu o mână de fier Irakul din 1979 până în 2003, când a fost răsturnat de la putere de coaliţia condusă de Statele Unite ale Americii.

Cadrul în ciment pe care se afla anterior o saltea este gol acum. Chiuveta şi closetul din aluminiu au dispărut însă: au fost trimise, împreună cu uşa celulei, la muzeul poliţiei militare din Missouri, potrivit locotenentului Jerry Brooks, istoric al armatei americane în Irak.

În curtea prăfuită – unde fostul primul om al ţării avea voie să stea o oră pe zi pentru exerciţii fizice – mai multe lăzi de tablă pe care Saddam Hussein le folosea pentru a planta flori şi legume sunt singurele care amintesc de grădina de odinioară.

Potrivit locotenent-colonelului Brooks, el petrecea 23 de ore în celulă, cu excepţia zilelor când era interogat sau trebuia să asiste la procesul său.

Închisoarea lui Saddam, găzduită într-o vilă, este situată pe o insulă înconjurată de un lac artificial în tabăra militară americană Victory, în apropiere de aeroportul din Bagdad.

Fostul loc de detenţie, numit ‘casa 114′, unde mare parte din acoperiş s-a prăbuşit, poartă urme ale exploziilor de obuze. Imobilul a fost deteriorat în timpul invaziei din 2003 şi a fost lăsat aşa intenţionat, ca să se creadă că nu este locuit. ‘Partea sa exterioară a rămas în această stare pentru ca oamenii să nu ştie ce se întâmpla în interior, în timp ce noi am transformat-o într-o închisoare ultrasigură’, recunoaşte Brooks. Amenajarea, care a costat mai multe milioane de dolari, a durat câteva luni şi a fost realizată ‘în cel mai mare secret’, a adăugat el, precizând că locul era păzit de poliţia militară.

Saddam Hussein nu a fost însă singurul prizonier pe insulă, aici fiind deţinut şi vărul său Ali Hassan al-Majid, supranumit ‘Ali Chimicul’ pentru că ordonase gazarea adversarilor regimului inclusiv în oraşul kurd Halabja în 1988, unde şi-au pierdut viaţa circa 5.000 de persoane.

Fostul lider irakian a fost deţinut aici din 2004 până la 30 decembrie 2006, în ajunul executării sale, iar Majid a rămas până în 2008, când a fost spânzurat, potrivit lui Jerry Brooks.

Celula lui Majid este identică cu cea a fostului dictator, doar că piesele de toaletă sunt la locul lor. De fapt, penitenciarul conţine trei celule, dar numai două au fost utilizate. Patru camere filmau interogatoriile. Închisoarea a fost închisă în 2009 şi nici curent electric nu mai are din 2010, conform acestuia.

Potrivit unor zvonuri, imobilul va fi transformat în muzeu după predarea sa, ca şi a restului Camp Victory, autorităţilor irakiene înainte de 31 decembrie, termenul limită pentru retragerea trupelor americane din Irak.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata