Franţa se implică în reintegrarea în România a romilor expulzaţi

Oficiul Francez pentru Imigrare şi Integrare /OFII/ a pus în aplicare în 2006 un program de reintegrare a romilor expulzaţi din Franţa în ţara lor de origine.

Deşi de mică anvergură, programul are în primul rând drept scop stimularea autorităţilor române în a acorda mai multă atenţie acestei populaţii marginalizate, scrie ziarul La Croix în ediţia de duminică (06 noiembrie 2011).

Ziarul dă exemplul unui rom, dintr-un sat aflat la 40 km de Timişoara, lângă frontiera cu Serbia şi Ungaria, Augustin Neda, care s-a oferit voluntar să se reîntoarcă în ţară şi a primit un ajutor de 3.600 de euro, sumă pe care Franţa o acordă celor care prezintă un micro-proiect pentru deschiderea unei afaceri. Scopul acestei investiţii este de a-i „ancora” pe romi în ţara lor de origine, pentru ca ei să nu se reîntoarcă în Franţa.

Augustin a revenit în România în 2008, după ce a trăit timp de trei ani într-o rulotă dintr-o tabără de romi din Melun (regiunea Île-de-France). Datorită acestui ajutor, el şi-a cumpărat patru vaci. Cu laptele dat de aceste vaci el îşi hrăneşte cei trei copii şi o parte îl vinde în zonă. „În Franţa, eram obligat să cerşesc ca să supravieţuiesc.

Acum aş putea să-mi măresc numărul de vaci şi să mă lansez chiar în fabricarea brânzei”, afirmă Augustin, care speră să nu se mai reîntoarcă în regiunea pariziană.

De la lansarea acestui program de reinserţie, în 2006, au fost finanţate 498 proiecte, costul total fiind de 2 milioane de euro, potrivit OFII. Beneficiarii nu reprezintă decât 1,6% din cei care vor să se reîntoarcă în ţara de origine.

Sumele sunt acordate în funcţie de fezabilitatea proiectului propus, de motivaţie, dar şi de competenţe. Nicolae Cavacui, reîntors din Franţa în 2009, a fost selectat datorită cunoştinţelor sale în domeniul construcţiilor. OFII i-a finanţat achiziţionarea uneltelor de lucru şi acum el face diverse lucrări de construcţie.

„Este un început, spune acesta. Cu primii bani câştigaţi, mi-am instalat reţea de apă la mine acasă, am cumpărat şi o maşină de ocazie ca să mă pot deplasa mai uşor la clienţi”.

Eficienţa acestui sistem de ajutorare nu a fost încă evaluată până acum. „Dacă proiectele rezistă doi ani, este deja foarte bine. Nu rezistă niciodată mai mult de doi ani şi jumătate”, afirmă Fabrice Basile, şeful biroului OFII România.

Mulţi din cei care au beneficiat de aceste sume îşi vând într-un final animalele sau materialele ce le-au fost furnizate. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că beneficiarii nu sunt urmăriţi şi asistaţi în demersul lor.

Biroul OFII din România, alcătuit din patru agenţi, nu poate face faţă solicitărilor, deoarece aceştia se ocupă şi de Georgia, Armenia, Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina. El colaborează cu diferite ONG-uri pentru monitorizarea proiectelor.

„Există o problemă legată de eligibilitatea beneficiarilor”, afirmă Mariana Petersel, preşedinta asociaţiei „Generaţie Tânără”, operator al OFII. „Or, în România, ca să ai acces la formare trebuie să fi terminat liceul, iar majoritatea romilor nu au mers la şcoală”, precizează aceasta.

Cu toate că efectele nu sunt prea vizibile, Franţa nu intenţionează să abandoneze acest proiect. În 2012, OFII şi-a propus să finanţeze încă 80 de proiecte.

Arno Klarsfeld, preşedintele consiliului de administraţie al OFII, a efectuat, în intervalul 3-5 octombrie, o vizită la Bucureşti şi Timişoara şi cu această ocazie s-a întâlnit cu şeful departamentului Schengen din cadrul Ministerului de Interne, Marian Tutilescu, precum şi cu secretarul de stat pentru problemele romilor, Valentin Mocanu, cu care a discutat despre reintegrarea romilor.

UE a alocat 172 de milioane de euro pentru integrarea romilor, pe perioada 2007- 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata