EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.49%)
GBP
5,39 RON
(+0.26%)
CHF
4,53 RON
(+0.3%)
BGN
2,47 RON
(+0.38%)
BYN
1,82 RON
(+1.1%)
CAD
3,18 RON
(+0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,91 RON
(-0.43%)
JPY
0,04 RON
(+0.47%)
CZK
0,18 RON
(-0.75%)
INR
0,06 RON
(+0.42%)

Lumea se agită privind Iranul, în timp ce localnicii de la Deveselu învaţă engleza

În contextul în care lumea se agită în faţa perspectivei unei posibile lovituri militare împotriva Iranului, sătenii dintr-o zonă îndepărtată din sudul România iau lecţii de limba engleză.

De ce? Pentru că doresc să fie în măsură să vorbească cu soldaţii americani ce vor fi curând staţionaţi la Deveselu, unde armata SUA a închiriat un aeroport abandonat.

Până în 2015, ar trebui să se afle acolo 500 dintre ei, pentru a asigura securitatea a 24 de rachete antibalistice, notează The Economist pe blogul Eastern approaches, în ediţia de luni (07 noiembrie 2011).

Localnicii din acest sat uitat speră să profite de această oportunitate. Primarul, un fost aparatcik comunist, potrivit publicaţiei menţionate, a fost primul care s-a înscris la cursurile de limba engleză. El susţine că a făcut presiuni pentru revigorarea bazei aeriene militare încă de la închiderea acesteia, în 2002.

Nu toată lumea este însă la fel de entuziasmată de acordul parafat în luna septembrie, în cursul unei vizite la Washington efectuate de preşedintele României, Traian Băsescu.

„Mă simt trădat… nu am fost întrebaţi dacă dorim acest scut”, spune Valerică Jumugă, fost pilot.

În 2007, atunci când a apărut pentru prima dată ideea ca România să găzduiască o parte a scutului antirachetă al SUA, opoziţia social-democrată a declarat că va cere un referendum pe aceasta temă. Nu s-a întâmplat aşa. Dacă s-ar fi organizat referendumul probabil că s-ar fi aprobat având în vedere că românii sunt printre cei mai devotaţi pro-americani din Europa.

Săptămâna trecută, Mircea Geoană, preşedintele Senatului din România, membru al PSD, a declarat că Parlamentul ar trebui să ratifice acordul privind scutul antirachetă cât mai curând posibil, pentru a întări „parteneriatul strategic” americano-român.

Pentru preşedintele Băsescu acordul este o victorie personală, relevă The Economist. În pofida unor critici din partea Rusiei şi Ucrainei, reacţia din partea vecinilor României nu a fost nici pe departe la nivelul furiei în stil război rece provocată de planul antirachetă original al preşedintelui George W. Bush, care implica rachete în Polonia şi un radar în Republica Cehă.

Dacă SUA încearcă să intercepteze rachete din Orientul Mijlociu, atunci sudul României şi Turcia (unde va fi staţionat un radar) sunt mai justificate din punct de vedere geografic decât planurile lui Bush, relevă publicaţia. Din fericire, nicio ţară nu are o frontieră cu Rusia. (Polonia este vecină cu enclava rusă Kaliningrad).

Cu toate acestea, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cere „garanţii scrise” că scutul nu va fi folosit împotriva Rusiei. La rândul ei, Ucraina, care se află între Rusia şi România, a declarat că este interesată doar de un sistem care include şi Rusia. Kievul este nemulţumit că nu a fost consultat de România privind acordul.

Totul este însă doar pe hârtie. Astfel de planuri sunt notorii pentru revizuiri şi amânări, ţine să remarce publicaţia. Nimeni nu ştie dacă Deveselu va prospera în jurul unei baze a SUA până în 2015. Dar câteva lecţii de limba engleză nu fac rău nimănui, comentează în final publicaţia britanică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata