EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Ministrul Justiţiei atrage atenţia că modificarea legii ANI va avea efecte negative asupra României

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a atras atenţia că orice modificare în sens negativ a legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), precum şi orice limitare a bunei funcţionări a acesteia va fi considerată de Comisia Europeană şi statele membre din UE un regres important în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.Într-un discurs ţinut, marţi, în cadrul seminarului cu tema „Modalităţi practice de abordare a contractelor comerciale şi de muncă potrivit cu prevederile noului Cod Civil. Noţiuni juridice de bază necesare în activitatea societăţilor comerciale.

Aspecte practice”, organizat de Media Makers şi Societatea de Avocatură Cladoveanu, Bădescu & Asociaţii, Cătălin Predoiu a precizat că acest risc a fost demonstrat deja, atunci când a fost declarate ca neconstituţionale părţi importante ale Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI.

”Implicaţiile negative ale diminuării competenţelor ANI au afectat evaluarea generală a tuturor progreselor înregistrate de România, inclusiv eforturile întreprinse de autorităţile române în domeniile vizate de celelalte trei condiţionalităţi (de exemplu, în ciuda faptului că, în vara anului 2010, România avea deja adoptate toate cele patru noi Coduri)”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei a declarat că refacerea cadrului normativ al ANI, prin actul normativ adoptat de Parlament în august 2010 şi intrat în vigoare pe data de 6 septembrie 2010, a fost apreciată pozitiv în următoarele rapoarte ale CE.

De asemenea, activitatea operativă a ANI a fost apreciată în mod constant în rapoartele CE din cadrul MCV.

”Ministerul Justiţiei va depune, în limitele competenţelor sale legale, toate eforturile instituţionale necesare pentru menţinerea cadrului normativ şi instituţional în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei. Acesta constituie atât un angajament asumat de România pe plan european, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), cât şi o premisă absolut necesară pentru consolidarea rezultatelor obţinute până în prezent în procesul de reformă.

În acest context, Ministerul Justiţiei se va opune oricărei iniţiative de amendare a cadrului normativ al ANI care ar putea diminua competenţele acesteia sau care i-ar afecta activitatea operaţională”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei consideră că orice modificare legislativă de acest gen riscă să prejudicieze grav toate celelalte progrese înregistrate de autorităţile române în domeniul reformei sistemului judiciar şi combaterii corupţiei şi, implicit, să conducă la viitoare evaluări negative în cadrul MCV.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata