M.Geoană: Peste 436.000 de copii români nu sunt înscrişi în şcoli; avem nevoie de un index naţional al indicilor de dezvoltare

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat miercuri, cu prilejul lansării raportului ”Analiza privind structurile de monitorizare, promovare şi protecţie a drepturilor copilului”, că România ”a uitat ce înseamnă indici de dezvoltare umană” fiind necesară, în opinia acestuia, elaborarea unui index naţional al indicilor de dezvoltare.

”Este clar că România are un intens deficit de dezvoltare, că România a uitat ce înseamnă indici de dezvoltare umană. Avem o incapacitate cronică de a transfera în viaţa cetăţenilor noştri prevederile legislaţiei interne sau internaţionale legate de acest subiect.

(…)A sosit clipa ca acest demers să fie multiplicat şi în alte zone sociale delicate, cum este cazul persoanelor cu dizabilităţi. A venit clipa să lucrăm la un index naţional (…). Sunt foarte mulţi indici de măsurare de progres social sau economic, indici de dezvoltare la nivel european”, a spus Mircea Geoană.

Citeste si:  Cum ne comportăm la picnic ori la grătar în natură

Preşedintele Senatului s-a arătat îngrijorat de faptul că dintre ţările europene, România are nivelul cel mai ridicat al abandonului şcolar, iar numărul copiilor care nu sunt înscrişi în nicio formă de învăţământ a ajuns, potrivit acestuia, la 436.000.

”România este de multe ori doar cu numele parte a familiei europene. Suntem nominal membri ai UE, dar dacă mă uit la cifrele legate de copiii din România, lucrurile stau chiar mai rău decât în ţări mai puţin dezvoltate sau cu pretenţii mai modeste decât cele ale statelor europene – 436.000 de copii nu sunt înscrişi în nicio formă de învăţământ, peste 430.000 de destine irosite şi noi stăm indiferenţi şi cinici în faţa unei astfel de catastrofe naţionale. Suntem singura ţară europeană în care numărul de abandonuri şcolare a crescut în loc să scadă.

Citeste si:  Carnea de balenă inclusă pe meniul a mii de cantine şcolare din Japonia

La noi creşte numărul celor care nu ştiu să citească sau să scrie. Aceste chestiuni sunt dramatice pentru destinul României. Aici nu e vorba despre politică sau nepolitică, e vorba de o chestiune de interes naţional”, a mai spus Geoană.

Mircea Geoană a subliniat că Senatul va susţine proiectele legislative care au ca obiective protejarea drepturilor copiilor.

De asemenea, acesta a declarat că intenţionează să îi invite la Senat pe reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului pentru a discuta eventualitatea înfiinţării instituţiei Avocatul Copilului.
Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii a prezentat, miercuri, la Senat, raportul ”Analiza privind structurile de monitorizare, promovare şi protecţie a drepturilor copilului”.

Citeste si:  Lukoil renunţă la explorările din Vietnam, dar confirmă proiectul din România
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close