Cum vor americanii să-şi plaseze „pionii” în Asia

Viitoarele mize politice se vor decide în Asia şi nu în Afganistan sau în Irak, iar Statele Unite vor fi în centrul deciziilor, este de părere Hillary Clinton, şefa diplomaţiei de la Washington, într-un articol publicat de revista americană Foreign Policy, citat de săptămânalul L”Express în ediţia de miercuri (09 noiembrie 2011).

Hillary Clinton prezintă direcţiile unui plan de reimplantare a SUA în zona Asia-Pacific, al căror obiectiv este menajarea vechilor aliaţi, atragerea de noi aliaţi şi consolidarea relaţiilor cu China.

Prima putere mondială doreşte să se instaleze pe termen mai lung în regiunea Asia-Pacific, devenită „motorul-cheie al politicii internaţionale”, afirmă d-na Clinton. O „prioritate strategică” în contextul evoluţiei ascendente a Chinei, în opinia sa.

Această reorganizare în regiune implică deschiderea „unor noi pieţe pentru americani” şi reducerea „proliferării nucleare”, a admis şefa diplomaţiei americane, adăugând că una din priorităţi va fi „libera circulaţie pe căile de navigaţie şi comerţ”.

Acest plan american trece printr-o cooperare multilaterală intensă, mai ales prin Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est /ASEAN/ şi prin Cooperarea Economică Asia-Pacific /APEG/, principalele organizaţii regionale.

Desfăşurarea summitului APEG în Hawai, în cursul acestei luni, va fi o ocazie pentru a concretiza această intenţie. Washingtonul speră să-şi consolideze acordurile economice cu actori regionali mai „integraţi”.

De asemenea, noua politică americană implică reorganizarea alianţelor bilaterale: americanii doresc întărirea cooperării cu vechii parteneri (Japonia, Coreea de Sud, Australia, Filipine şi Thailanda), dar vor în acelaşi timp să atragă noi parteneri (China, India, Indonezia).

Mai concret, Statele Unite îşi vor menţine prezenţa militară în Japonia: cele două ţări au încheiat un acord care prevede o contribuţie japoneză de „5 miliarde de dolari”, precizează d-na Clinton. Relaţiile cu Coreea de Sud vor fi intens „consolidate”, mai ales în domeniul comercial şi strategic, adaugă şefa diplomaţiei americane.

Se va întări prezenţa „navelor americane” în zona Filipinelor, iar armata americană ar putea să contribuie acolo la pregătirea forţelor antiteroriste. Americanii speră, de asemenea, să se instaleze pe termen lung în Thailanda pentru a putea acţiona în caz de „dezastru umanitar sau de catastrofe naturale”. La rândul ei, India ar trebui să aibă o economie mai integrată în calitatea ei de „pilon” în regiunea Asiei centrale şi de sud, afirmă Hillary Clinton.

Washingtonul doreşte şi o apropiere de Beijing. În pofida „diferenţelor” dintre ei, secretarul de stat doreşte mai multă transparenţă, ceea ce implică un acord militar pentru a evita „orice conflict între cele două armate”.

„Pe măsură ce China se întăreşte, unii asiatici sunt îngrijoraţi că ea va sfârşi prin a elimina Statele Unite din regiune, afirmă Ralph Cossa, preşedintele Forumului Pacific al centrului de reflecţie CSIS, cu sediul în Hawaii. „Cred că Statele Unite încearcă să-şi liniştească aliaţii spunând că nu intenţionează să plece din regiune”, adaugă acesta.

Administraţia americană a decis să părăsească Irakul până la sfârşitul anului, iar Afganistanul, înainte de 2014. Leon Panetta, şeful Pentagonului, a declarat cu ocazia unei vizite la aliaţii asiatici, la sfârşitul lui octombrie, că „avem acum ocazia de a ne întări prezenţa în Pacific şi o vom face”.

Panetta a promis că prezenţa americană în Asia-Pacific nu va fi afectată de reducerile bugetare prevăzute de Washington. Militarii staţionaţi în Asia şi Pacific nu-şi vor mări efectivele. În regiune se află 85.000 de militari, mai ales în Japonia şi Coreea, iar numărul lor va fi redus în următorii ani.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.