EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

De teama ieşirii din zona euro, grecii au retras din bănci 5 miliarde de euro

Grecii disperaţi şi-au retras economiile de la bănci, în ultimele zile, din cauza adâncirii crizei politice şi a temerilor privind ieşirea ţării din zona euro, au declarat surse bancare pentru Reuters.

Populaţia a retras aproximativ 5 miliarde de euro, aproape 3% din totalul depozitelor bancare, după anunţul şoc al premierului demisionar George Papandreou de săptămâna trecută, privind organizarea unui referendum privind noul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, a declarat un bancher care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Marţi, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Georges Provopoulos, a declarat că „Formarea imediată a unui nou guvern este imperativă, ca şi angajamentul acestei echipe şi al partidelor care o vor susţine de a aplica pe deplin deciziile summitului european din 27 octombrie şi măsurile care decurg din acest acord”, avertizând că, în caz contrar, s-ar putea produce o destabilizare a sistemului bancar elen.

Potrivit acestuia, „incertitudinea politică a creat recent probleme suplimentare pentru economie şi sistemul bancar. Întârzierea în formarea noului guvern ameninţă să ştirbească şi mai mult credibilitatea ţării. Pentru a garanta stabilitatea financiară în acest mediu, este necesar un guvern de uniune puternic, care va trebui să aplice politicile cerute pentru a garanta viitorul ţării în zona euro”.

Mulţi oameni se tem că sistemul bancar din Grecia ar putea intra în colaps, iar valoarea depozitelor lor se va diminua dacă Grecia va păsări zona euro şi va fi forţată să adopte o monedă mai slabă.

„Am ajuns în situaţia în care clienţii au solicitat retragerea unor sume de până la 600.000-700.000 euro, de necrezut. Asta a provocat presiuni asupra sistemului bancar”, a declarat un bancher. Acesta susţine că banca la care lucrează le-a oferit clienţilor o rată a dobânzii de 7% pentru depozitele la termen pentru a-i convinge pe greci să-şi păstreze banii în conturi.

Un funcţionar bancar ar fi afirmat că la divizia din Atena a National Bank of Greece, cel mai mare grup bancar elen, „s-au retras vineri o mulţime de bani„.

Depozitele au scăzut cu peste 21% din ianuarie 2010, când s-a adâncit criza datoriilor din Grecia, iar băncile elene au devenit dependente de finanţarea oferită de BCE. Ultimele cifre arată că în septembrie depozitele bancare au scăzut cu aproximativ 3%, la 183,2 miliarde de euro iar în octombrie au mai fost retraşi cel puţin 8 miliarde de euro, susţine o sursă anonimă.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata