EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

„Lupta greco-romană” pentru salvarea omenirii

Criza datoriilor din Uniunea Europeană /UE/, „primăvara arabă”, criza economică globală din 2008-2009, atacul terorist de la 11 septembrie din SUA, destrămarea lagărului socialist şi a imperiului sovietic – toate sunt verigile unuia şi aceluiaşi lanţ.

Potrivit cotidianului rus Gazeta, la ora actuală are loc o „poticnire” a civilizaţiei globale, s-a intrat într¬un punct mort al ideilor de bază privind sensul şi mijloacele de existenţă ale omenirii. În acelaşi timp, se reacţionează exclusiv la cazuri particulare, în mod haotic şi fără prea mari şanse de a înţelege ce se întâmplă de fapt.

Omenirea nu mai are idei şi principii globale, pe baza cărora lumea ar putea fi construită cât de cât confortabil şi echitabil. Franţa şi Germania desfăşoară negocieri secrete privind reorganizarea zonei euro, în timp ce fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton, declară că este absolut normal ca preşedinţii să candideze pentru un al treilea mandat, cu condiţia ca acestea să nu fie consecutive.

Liderii ce păreau inamovibili ai Egiptului, Libiei şi Tunisiei au fost doborâţi în câteva luni. Câştigă popularitate mişcarea absolut inutilă, dar care surprinde exact „nervul epocii” – „Occupy Wall Street”.

Senzaţia de haos pe plan global s-a amplificat în mod constant în ultimele decenii. Potrivit Gazeta, această senzaţie nu este una înşelătoare: într-adevăr se prăbuşesc fundamente.

Istoria ne-a jucat din nou o festă. Zona euro, cel mai ambiţios proiect „globalist” de integrare de după cel de-Al Doilea Război Mondial, este distrusă de Grecia şi Italia, ţări care moştenesc statele întemeitoare ale actualei ordini globale: Grecia antică a dat naştere conţinutului acestei ordini, valorilor fundamentale, în primul rând culturale, în timp ce Roma antică a dat naştere formei, imperiului.

În pofida faptului că de atunci au apărut două mari religii mondiale – creştinismul şi mahomedanismul – evoluţia lumii era asigurată de valorile antice ale democraţiei /agora/ şi concurenţei. În afară de aceasta, aproape întotdeauna din vremurile antice existau „masculi-alfa ai politicii mondiale”, imperii dominante, state-stăpâne ale lumii.

Acum, se manifestă din ce în ce mai evident criza necorespunderii actualului mod de viaţă al omenirii, a instituţiilor politice şi a ideilor dominante la realitatea obiectivă.

Probabil, estimează Gazeta, se epuizează „teremenul de garanţie” al economiei bazate pe creşterea permanentă a consumului în calitate de obiectiv principal al dezvoltării omenirii.

Economia civilizaţiei de consum a creat o problemă de viaţă constând într-un etern credit nerambursabil şi în piramide financiare globale mai mari decât cele egiptene. În acelaşi timp, au eşuat şi încercările de a nu admite prin forţă accesul maselor de oameni la bunurile acestei civilizaţii de consum.

În opinia Gazeta, omenirea reacţionează în continuare în mod situaţional, pompieristic, la aceste evenimente. De aceea, a venit timpul ca oamenii să nu-şi fixeze atenţia doar asupra soluţionării problemelor tactice stringente cum ar fi criza datoriilor din UE, ci să încerce să elaboreze o strategie şi o ideologie reală a lumii globale, o ideologie a neoglobalismului.

Acest lucru l-ar putea face şi liderii din G8 şi G20, şi organizaţiile internaţionale, şi oamenii de ştiinţă. Pentru că, din punct de vedere tehnologic, omenirea se află deja în această nouă lume globală, neînţeleasă pe deplin, însă din punct de vedere mental – nu.

Rămânerea în urmă a înţelegerii vieţii şi principiilor de organizare a comunităţilor umane comparativ cu posibilităţile tehnologice devine critică şi este acutizată de o gravă reducere a resurselor naturale, necesare supravieţuirii omenirii. În actualele condiţii, foametea, sărăcia şi, în cele din urmă, entropia omenirii nu vor face decât să se amplifice, atenţionează cotidianul rus.

Este puţin probabil ca dezvoltarea economică şi concurenţa să poată constitui semne incontestabile ale unei dezvoltări normale în această lume nouă, la fel ca, de exemplu, apărarea cu orice preţ a suveranităţii statului, a valorilor naţionale şi regionale înguste.

Mai degrabă, este vorba de ecumenism în domeniul religios, de depăşirea concurenţei animaliere prin intermediul cooperării în domeniul politic şi macroeconomic, de încercarea de a forma mecanisme suprastatale de reglementare reală a proceselor economice. Formarea unui guvern mondial devine un obiectiv din ce în ce mai actual.

Evenimentele ultimului deceniu au demonstrat că în lumea globală nu există „insule ale stabilităţii” sau „oaze de linişte”. Creând tehnologii general umane şi transnaţiona le, sisteme informaţionale, arme capabile să distrugă întreaga lume într-o singură clipă, toţi oamenii s-au pomenit într-o singură Arcă a lui Noe sau în acelaşi „Titanic”, indiferent de deznodământul călătoriei.

Politicienii vor trebui să uite noţiunea de „interese naţionale”, deoarece chezăşia dezvoltării şi supravieţuirii omenirii o constituie interesele globale, general umane.

Problema este că acest lucru se întâmplă în premieră, oamenii se află în interiorul unor pocese total noi pentru omenire. Este cu atât mai important să se conştientizeze faptul că această „luptă greco-romană pentru existenţă” va fi lipsită de succes dacă oamenii nu vor extinde orizontul de percepere a evenimentelor, nu vor învăţa să aleagă direcţia mişcării şi nu vor vâsli în mod solidar în aceeaşi direcţie, conchide ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata