EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Strauss-Kahn: „Vrei să mergem la Madrid să ne distrăm?”

Madridul a avut un loc important pe agenda galantă a fostului director general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, al cărui nume a fost citat în cazul unei reţele de prostituţie care opera la Hotelul Carlton de Lille (nordul Franţei) şi care a fost desfiinţată de poliţie în februarie.

Fostul aspirant la preşedinţa franceză ar fi „beneficiat” de serviciile acestei reţele, notează vineri (11 noiembrie 2011) ziarul ABC.

Agendele proxenetului „Dodo la Saumure”, aflat acum la închisoare, au permis descoperirea mai multor urme care conduc la Strauss-Kahn. Un om de afaceri apropiat politicianului socialist, Fabrice Paszkowski a fost arestat, câteva săptămâni mai târziu, fiind considerat unul din principalii beneficiari ai acestei reţele de prostituţie.

Pe agenda şi în telefoanele mobile ale lui Paszkowski au fost găsite noi dovezi care îl incriminează pe Strauss-Kahn şi urme care duc până la Washington, Praga, Bruxelles, Paris şi… Madrid.

Publicaţiile franceze Le Point şi Liberation au avut acces la câteva SMS pe care poliţia a putut să le recupereze din telefoanele lui Paszkowski, omul de afaceri şi prieten intim al lui DSK, în care se puteau citi propuneri de genul: „Mă duc cu o tânără să batem cluburile din Viena. Vrei să vii şi tu cu altă fată?”. Între SMS-urile publicate abundă referirile la „cluburi alternative”, „cluburi libertine”, „fete”, „fetiţe”, însoţite de întrebările: „Ţi-ai amintit să rezervi o suită cu piscină?”.

Mai multe mesaje schimbate între Strauss-Kahn şi prietenul său afacerist fac trimitere la capitala Spaniei. La 4 iulie 2009, fostul lider al FMI îi scrie lui Paszkowski: „Nu vrei să vii la Madrid să descoperi un club libertin, alături de mine şi de ceva material?”

Este clar la ce material făcea referire fostul candidat socialist la preşedinţia franceză. În mesajul de propunere a călătoriei galante la Madrid, Strauss-Kahn pare să vorbească în cunoştinţă cauză.

Poliţia încearcă să afle diferitele calendare ale acestor deplasări. Într-un SMS anterior, fără o dată clară, liderul socialist scrie: „Mă duc la Madrid, în călătorie de explorare… Vrei să vii cu mine?”. Fostul director al FMI se folosea atunci de funcţia sa drept acoperire pentru deplasările sale „galante” la París, Viena, Bruxelles sau Madrid.

Poliţia încearcă de asemenea să afle, cine plătea pentru aceste „distracţii”. Strauss-Kahn face o confesiune, într-un SMS datat, 30 iulie 2010: „Este ora 2 noaptea şi am băut câteva sticle de şampanie în plus. O să am nişte datorii enorme”.

Liberation şi Le Point fac şi alte dezvăluiri legate de cercurile politice franceze. Într-un mesaj adresat lui Paszkowski, Strauss-Kahn îi recomandă „să vorbească” cu mai mulţi prieteni politici, lideri ai Partidului Socialist francez pentru „a rezolva” mici afaceri de diferite tipuri.

Este vorba de lideri socialişti din planul doi, dar cu funcţii importante, precum Pierre Moscovici /unul din şefii de campanie ai lui François Hollande), Jean-Marie Le Guen (specialistă în probleme spitaliceşti) sau Christophe Borgel (membru în echipa lui Martine Aubry, secretar general al PS).

Într-o percheziţie realizată la domiciliul lui Eiffage David Roquet, un alt inculpat în acest dosar, poliţia a găsit mai multe facturi legate de acest caz, iar pe unele dintre ele era menţionat „DSK”. Numele lui Strauss-Kahn apare şi în interceptările telefonice desfăşurate în cadrul anchetei lansate la începutul anului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata