Banii chiar ies din piatră seacă. Iată cine deţine secretul!

– Primăria municipiului Iaşi, întocmai ca şi celelalte surate din oraşe mai mult sau mai puţin comparabile cu al nostru, s-a apucat de ceva vreme să scoată bani din piatră seacă. Nici nu-i de mirare, din moment ce e păstorită de inventatorul taxei pe apa de ploaie; un astfel de om nu putea să nu speculeze o asemenea oportunitate.

În cazul de faţă, “piatra seacă” o constituie aşa zisele parcări de reşedinţă. Locuri care costă, bineînţeles. La început modest, pentru încurajarea fenomenului. După care, probabil, vor avea ei grijă, stimabilii, să facă să ne stea în gât parcatul maşinii lângă locuinţă.

Nu ştiu la alţii cum o fi dar, la Iaşi, Primăria nu a amenajat vreodată o parcare după 1989. Acum, instituţia îşi revendică dreptul de a închiria locatarilor de la blocuri ceea ce statul comunist a construit şi le pusese la dispoziţie în mod gratuit: parcările adiacente. Ba chiar, în absenţa acestora, municipalitatea ieşeană a transformat una din benzile de circulaţie de pe străzile de lângă blocuri în parcare de reşedinţă.

Cei de la Citadin au tras cu bidineaua o dungă de vopsea prin care au delimitat spaţii de parcare longitudinale, pe suprafaţa carosabilă astfel dezafectată şi gata, ca prin minune, “parcarea”! Aceasta e de altfel singura metodă prin care cei de la Primărie au găsit cu cale să amenajeze locuri de repaus pentru maşinile ieşenilor.

Mai nou, Primăria vrea să scoată la licitaţie – aşa se numeşte procedura de punere a căpăstrului financiar pe prea zburdalnicul buzunar al ieşeanului ferice şi posesor de mijloc de transport auto individual – pe încă nişte zeci de locuri într-o zonă unde există un uriaş spaţiu între blocuri, undeva în strada Bărboi, în spatele sediului BRD.

În cazul de faţă, “locuri” e mult spus. Căci totul arată ca după bombardament. E practic un teren viran, pe care se intră foarte greu cu maşini mici şi de pe care se iese la fel de greu şi e plin de ridicături şi hârtoape care-ţi pun la grea încercare maşina, dacă nu ai cumva tanc sau transportor amfibiu blindat. Când plouă ceva mai mult, e o aventură să ajungi la maşină. Şi, după aceea, să-ţi faci autovehicului să ajungă la asfalt.

Alături, spre Hala Centrală, există totuşi o parcare betonată, pe un spaţiu mult mai restrâns decât cel descris anterior. Şi aceea făcută înainte de 1990. Acolo a identificat Primăria, probabil, 31 de locuri de parcare. N-ar face însă Primăria un pustiu de bine să amenajeze suprafaţa aceea imensă, pe care s-o transforme într-o parcare de zi, cu plată. O parcare cu sute de locuri, mai bine zis. Fie şi numai să îndrepte locul şi să împrăştie nişte camioane de pietriş. Nu, de ce să se complice? S-au terminat toate “parcările” potenţiale deja existente şi din închirierea cărora să mulgă bani de la locuitorii riverani? Încă nu, deci n-ar avea sens. Cam acesta e nivelul…

Şi totuşi licitaţii pentru parcări de zi, inclusiv subterane, s-au făcut de către Primărie. Căci se mai găseşte, din când în când, câte cineva care să le reproşeze celor în drept că dorm în papuci. Răspunsul standard e următorul: “păi, noi am scos la licitaţie, dar nu s-a oferit nimeni să construiască parcări”.

Sigur că nu, câtă vreme costurile sunt subevaluate şi nu există nici un stimulent pentru întreprinzători. În aceste condiţii, să mai întreb oare de ce starea drumurilor e catastrofală în Iaşi? În condiţiile în care dorohoimea sa Gheorghe Nichita a aruncat Iaşul în datorii pentru două decenii, contractând două împrumuturi în numele municipalităţii?

Dar banii din impozitele pe maşini unde sunt? Dar banii din taxele de drum? Dar cei din accizele trase din preţul benzinei? Ce facilităţi i se oferă de către municipalitatea ieşeană plătitorului asiduu de dări către primărie, pe multiple planuri, care se cheamă posesorul de autoturism? Nici măcar asigurarea că nu-i sparge nimeni maşina sau că nu i-o fură cu totul nu i-o mai poate da acestuia astăzi municipalitatea. Dar de luat bani de pe orice, chiar în lipsa oricărei contribuţii proprii e în regulă. Asta se poate…

Ion SCUTARU

Citește și
2 Comentarii
  1. Toma spune

    Intrebarea este cine vi l-a bagat pe gat? Singuri l-ati ales! La anul fiti mai atenti unde stampilati si cum se numara voturile.

  2. Andrei spune

    Draga Toma, te suspectez ca esti un membru de partid cel putin. Tu nu ai aflat ca nu conteaza in alegeri decat omul care numara voturile(daca tot nu ai inteles vezi Roberta Anastase)? Pai daca specimenul asta de om (R.A.) sau cineva asemanator ei(sau cu aceleasi veleitati matematice) se ocupa de de rezultatele finale te intreb eu pe tine cum poti controla adevarul de pe buletinele de vot ? Iti garantez ca se fura si o stie tot romanul(mai putin tu). Asa ca te rog sa nu mai pui intrebari basiste sau PDL-iste. Nu sunt implicat in politica, te asigur ca ma scarbeste(cel putin ce se intampla la noi)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata