Baconschi: România şi Ucraina pot construi un viitor comun în regiune

România şi Ucraina trebuie să profite de voinţa politică manifestată de ambele părţi pentru a normaliza şi a dezvolta în continuare relaţiile bilaterale, a declarat ministrul român de externe, Teodor Baconschi, într-un interviu acordat cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în Ucraina pe 9 şi 10 noiembrie şi publicat luni pe site-ul

„România face parte din UE şi NATO şi este vecin direct al Ucrainei. Avem, prin urmare, de realizat o mulţime de proiecte pe termen lung, scurt şi mediu. Avem nevoie de dialog politic, de consultări politice pe probleme europene şi de proiecte economice transfrontaliere.

Avem nevoie ca societăţile noastre să se deschidă una faţă de alta, să stimulăm contactele interumane, investiţiile şi interconectivitatea reţelelor energetice. De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare să utilizăm fondurile europene pentru proiecte trilaterale între România, Ucraina şi Republica Moldova”, a explicat oficialul român.

Întrebat cu privire la existenţa unor obstacole sau neînţelegeri în calea acestor proiecte, ministrul român de externe a apreciat că orice problemă ar trebui soluţionată prin dialog politic. „Avem instrumentele necesare pentru a rezolva orice dificultate în relaţiile bilaterale.

Citeste si:  O cură balneară în România, foarte ieftină şi eficientă

Trebuie să dăm dovadă de mai multă ambiţie şi creativitate, pentru a putea angrena cele două ţări într-un nou capitol al istoriei. Nu putem schimba geografia, nu putem schimba trecutul, însă putem modela împreună un viitor comun în această regiune”, a subliniat oficialul român.

În legătură cu o posibilă exploatare comună a petrolului şi gazelor naturale în zonele anterior disputate, dar a căror situaţie a fost reglementată printr-o decizie a Curţii Internaţionale de Justiţie în anul 2009, Baconschi a explicat că România, în calitate de membru fondator al OCEMN (Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră), susţine ferm cooperarea dintre toate ţările riverane la Marea Neagră. „Credem, de asemenea, că am putea explora în comun posibilităţile de cooperare în acest sector al energiei. Securitatea energetică este un sport de echipă”, a remarcat Baconschi.

Solicitat să se pronunţe în legătură cu efectele cazului fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko asupra perspectivei de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană, ministrul român a pus accent pe necesitatea unui sistem judiciar independent şi pe importanţa unei reforme a acestui sistem, care să garanteze un proces corect pentru fiecare cetăţean.

Citeste si:  România a încheiat Universiada de la Kazan pe locul 30 în clasamentul pe medalii

Întrebat care este poziţia României privind modalitatea de soluţionare a dosarului transnistrean, Baconschi a explicat că România doreşte ca Republica Moldova să se apropie mai mult de UE şi, în acest sens, pledează cauza europeană a Republicii Moldova la Bruxelles şi în toate celelalte capitale ale statelor membre.

În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, a spus Baconschi, am dori să vedem rezultate concrete în urma reluării negocierilor în format 5+2. Acesta este formatul corect şi avem nevoie şi de garanţii privind integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova.

‘Este un conflict îngheţat, o relicvă a Războiului Rece, o durere de cap pentru întreaga regiune şi un anacronism. Avem nevoie, deci, să mergem mai departe, iar noi încurajăm nu doar discuţiile în format 5+2, ci şi un un dialog direct între Chişinău şi Tiraspol”, a precizat oficialul român.

Referitor la comunitatea românească din Ucraina, şeful diplomaţiei române a spus că Bucureştiul percepe această comunitate ca pe o punte între cele două ţări. Membrii acestei comunităţi trebuie să îşi manifeste în viaţa de zi cu zi loialitatea totală faţă de Ucraina, ca stat independent.

Citeste si:  Dan Manolescu, numit responsabil naţional cu autorizarea finanţării PHARE

‘Cu toate acestea, ne-am dori să vedem că Ucraina se apropie de standardele europene, de cadrul legal şi de recomandările Consiliului Europei, protejând dreptul minorităţii române de a-şi păstra identitatea, limba şi tradiţiile, aşa cum se întâmplă cu minoritatea ucraineană din România.

Prin urmare, situaţia minorităţii române din Ucraina şi a minorităţii ucrainene din România reprezintă un element foarte important al dialogului nostru. În prezent, suntem nerăbdători să reluăm sesiunile de lucru ale Comisiei interguvernamentale care se ocupă de problemele minorităţilor”, a declarat Baconschi.

„Am oferit minorităţii ucrainene din România dreptul de a fi reprezentată în mod automat în Parlament. Activităţile lor sunt finanţate din bugetul public şi există şcoli ucrainene. Putem îmbunătăţi unele aspecte punctual, însă există foarte multă bunăvoinţă şi deschidere. Încă o dată, ar trebui să vedem cele două comunităţi ca pe o punte de legătură între ţările noastre”, a subliniat Baconschi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close