EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Rusia, aflată şi acum la răscruce

Ar fi o iluzie să se aştepte de la Vladimir Putin reforme. Desigur, Putin poate asigura liniştea în ţara sa, atât timp cât preţurile la resursele energetice rămân stabile, însă cu el Rusia nu va putea progresa, ci se va confrunta cu ani de stagnare, este de părere cotidianul german Die Welt.

Modelul politico-economic al Rusiei de organizare a businessului este determinat în primul rând de dependenţa faţă de exporturile de petrol şi gaz. Astfel, bugetul pentru 2012 prevede un preţ de 100 de dolari pentru barilul de petrol. Dacă preţul va creşte, acest lucru va constitui un motiv suplimentar de bucurie, însă dacă va scădea, Rusia va trebui să se gândească la economii.

În afară de automate „Kalaşnikov”, de avioane MIG şi de alte tipuri de arme produse de complexul militaro-industrial al Rusiei, unul încă destul de competitiv, în minte mai vin doar câteva denumiri de obiecte din domeniul înaltelor tehnologii, fabricate în acest imperiu care se întinde pe 12 fusuri orare, subliniază publicaţia menţionată.

În realitate, Rusia este formată din mai multe „state” diferite. In primul rând, este vorba de Moscova şi Sankt Petersburg, unde „sunt concentrate toate lucrurile importante”, apoi urmează partea europeană a ţării, cu cât mai departe de capitală, cu atât mai săracă şi cu o infrastructură învechită moral şi fizic.

După aceea sunt Siberia de Vest, cu bogăţiile sale energetice, conectată la pieţile Europei Centrale şi de Vest, şi Siberia de Est – comoară de resurse energetice şi râvnit „trofeu” pentru „dragonul chinezesc” vecin, precizează Die Welt. În opinia publicaţiei, Rusia nu a scăpat încă de „suferinţa fantomatică pentru imperiul dispărut”.

Dacă înainte inovaţiile erau legate de personalitatea preşedintelui Medvedev, tânăr jurist şi reprezentant al generaţiei postsovietice, atunci dezvoltarea se asocia cu numele fostului ofiţer KGB Vladimir Putin.

Între timp, rocada de la Kremlin a demonstrat că Occidentul, la fel ca şi ruşii orientaţi spre valorile europene, au devenit victima unei iluzii care nu a rezistat confruntării cu realitatea.

Ce se va întâmpla dacă, în anii care vor urma, economia mondială îşi va pierde din dinamism, iar preţurile la petrol vor scădea, antrenându-le după sine şi pe cele la gaz? După cum subliniază Die Welt, la această întrebare nu au răspuns nici „modernizatorii”, nici adepţii inovaţiilor din Rusia.

Cu toate acestea, elitele ţării par să se gândească în mod serios la acest aspect, o dovadă în acest sens fiind şi proiectul „Skolkovo”, un fel de analogie la cel american „Silicon Valley”.

Statul rus sprijină din toate puterile „marea ştiinţă”, însă cu ajutorul „reuşitelor” înregistrate încă pe vremea complexului militar-industrial sovietic.

Die Welt menţionează în context şi recenta reuniune a clubului internaţional de discuţii Valdai, în cadrul căruia Rusia a prezentat şase scenarii de evoluţie a situaţiei în anii următori, scenarii care merg de la reforme democratice până la o modernizare autoritară. Probabil, această modernizare va convieţui cu fosta corupţie şi birocraţie, prognozează cotidianul german.

Fiind prinsă între schismă şi progres, Rusia continuă să se afle la răscruce: între Asia şi Atlantic, între democraţie şi stat poliţist, între o economie susţinută prin exportul de combustibili şi progresul tehnico-ştiinţific, între înapoiere şi consumism, între lipsa de linişte şi căutarea stabilităţii, conchide Die Welt.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata