Sarkozy câştigă capital politic din criza europeană

Într-o singură lună a reuşit să o facă să plângă pe şefa guvernului slovac, Iveta Radicovaha; să-l facă mincinos pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi să spună lucruri mai grave despre cel grec, Yorgos Papandreu, să-l supere rău pe premierul britanic David Cameron, să râdă de Silvio Berlusconi alături de Angela Merkel şi să acorde un interviu în comun cu Barack Obama şi singur la principalele televiziuni din ţară, notează luni (14 noiembrie 2011) ziarul El Pais.

În doar o lună, Nicolas Sarkozy a trecut de la personajul comic „bling-bling”, care nu respecta obiectivele marcate de Comisia Europeană, la cel de jandarm implacabil şi riguros – mână dreaptă a cancelarului german.

Iar mulţi francezi par să fi apreciat această metamorfoză şi noul rol ales de şeful de la Elysee pentru a face faţă ultimelor luni de preşedinţie şi realegerii sale: cel de salvator al euro şi al emisferei occidentale, căpitan destoinic, sau mai degrabă secund al navei pe vreme de furtună, partener fidel al Berlinului, lider responsabil de talie mondială.

Citeste si:  Un bulgar a încercat să jefuiască o bancă înarmat cu o sabie de samurai

Toate sondajele recente arată o ascensiune a popularităţii preşedintelui Republicii. Chiar şi cele mai slabe relevă o creştere de cinci la sută, în timp ce cele mai bune de peste zece la sută.

Cursa pentru alegerile prezidenţiale se anunţă la orizont, iar Sarkozy pare să profite de turbulenţele euro şi, de ce nu, de valul de simpatie provocat de recenta lui paternitate /între o vizită fulger la Frankfurt şi summitul de la Bruxelles/ pentru a câştiga teren în faţa adversarului său, candidatul socialist François Hollande.

Citeste si:  NATO, reticentă să dezbată afacerea Mistral

Odată stinse ecourile alegerilor primare ale stângii, lupta va deveni mai strânsă, dar mulţi sunt de părere că preşedintele mai are mult de „vâsliť pentru a ajunge cu opţiuni serioase la primăvară.

Potrivit ultimului sondaj realizat de ziarul Le Parisien, Hollande va câştiga primul tur cu 36% din voturi, faţă de 25% pentru Sarkozy şi de 18% pentru Marie Le Pen. Dar în turul al doilea, socialistul se va impune cu o diferenţă de peste 20 de puncte: 61% faţă de 39%.

Acţionând prin lovituri de teatru şi improvizaţii, dând totodată dovadă de o bună comunicare şi de un fler extraordinar, Sarkozy a ştiut să treacă peste obstacole şi neprevăzuturi, de la referendumul grec la prăbuşirea italiană, trecând prin ameninţarea agenţiei Moody”s de a reduce ratingul de credit triplu-A al Franţei. Pe de altă parte, el a aprobat un nou plan de redresare fiscală, pe care Bruxelles-ul l-a considerat totuşi „insuficient”.

Citeste si:  Sarkozy scade din nou în sondaje

Criticii lui subliniază că, între timp, Franţa a renunţat la toate ideile sale privind soluţionarea crizei, că a abandonat sudul Europei şi a asistat la eşecul tuturor obiectivelor marcate de summitul G¬20 de la Cannes.

Duminică, cu prilejul comemorării armistiţiului primului Război Mondial, el a promis că va lupta „cu toate forţele sale pentru a prezerva solidaritatea şi forţa Europei”. Moştenirea lăsată de Adenauer, Monnet şi De Gasperi – a spus el, situându-se la înălţimea lor- este „o reuşită pe care nu putem să o delapidăm”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close