EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

SUA îşi reorientează resursele şi energiile spre Asia

Acum când retragerea completă din Irak este iminentă şi începe replierea din Afganistan şi într-un moment în care „curentul războiului începe să scadă”, cum a spus preşedintele american Barack Obama cu câteva ore înainte de a ajunge în Hawaii, SUA încep să reorienteze aceste energii şi resurse spre Asia, convinse că aici se va juca leadershipul în secolul al XXI-lea.

Turneul de nouă zile pe care l-a început aici preşedintele Obama, cu participarea sa la Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacífic (APEC), în cadrul căruia va vizita şi Australia şi Indonezia, este o nouă dovadă a cotiturii realizate de politica externă a SUA, notează luni (14 noiembrie 2011) ziarul El Pais.

Barack Obama va semna la Honolulu un acord comercial cu alte opt naţiuni din zonă pentru a crea cea mai mare zonă a comerţului liber din lume şi va fi primul preşedinte american care vine la Bali la un summit cu ţările din Asia-Pacific şi va actualiza interesele militare ale regiunii cu o vizită la bazele Pentagonului din Australia.

În mod discret dar tenace şi în paralel cu frustrarea Washingtonului faţă de evenimentele din Europa şi Orientul Mijlociu, miza pentru Asia devine tot mai evidentă.

„Terminarea războiului în Irak şi tranziţia din Afganistan ne permite să ne concentrăm mai bine şi mai viguros spre regiunea Asia-Pacific”, a declarat secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton în cadrul intervenţiei sale la Forum.

„După un deceniu în care am investit uriaşe resurse în aceste două scenarii, am ajuns la un punct crucial: putem căuta noi oportunităţi şi asuma noi obligaţii unde ne propunem; iar Asia este o regiune unde abundă oportunităţile”.

SUA au cheltuit în jur de o mie de miliarde de dolari în Irak şi au investit aproape la fel în Afganistan. Chiar şi în actuala situaţie de criză, uşurarea acestei poveri va ajuta la realizarea de noi misiuni în Asia.

Principalii aliaţi americani pe acest continent, Japonia şi Coreea de Sud, au securitatea plasată în mâinile SUA. Japonia alocă doar 1 la sută din PIB pentru apărare, iar Coreea de Sud, 3 la sută. Iar ambele asistă cu preocupare la ascensiunea China şi la transformarea sa treptată din putere economică în superputere la toate nivelurile.

Vietnamul, care se alătură rapid grupului de naţiuni prospere şi care va face parte alături de SUA din Alianţa Transpacificăa, vrea de la Washington garanţii de protecţie împotriva Beijingului.

Întreaga regiune creşte ceea ce ce atrage imboldul de dominaţie asupra ei, dar şi temerile pentru securitatea sa. SUA nu vor să transforme Asia într-un scenariu de confruntare cu China, aşa cum a fost Europa în a doua jumătate a secolului trecut în rivalitatea lor cu Uniunea Sovietică. Intenţionează să creeze un model de relaţie cu China care să facă mai compatibilă concurenţa cu cooperarea în interesele comune.

Iar securitatea în Asia, cel puţin deocamdată, intră în sfera intereselor unei Chine care are nevoie de pieţe şi de consumatori. Au fost temele pe care Barack Obama le-a tratat în Hawaii cu omologul său chinez, Hu Jintao.

Este nevoie însă ca ambii preşedinţi să lase deoparte resentimentele. Guvernul chinez a avertizat săptămâna trecută că planurile americanilor în Asia de Sud-Est sunt „prea ambiţioase”, în timp ce preşedintele Obama a insistat ca Beijingul să joace corect în duelul comercial, situând de exemplu moneda la valoarea sa reală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata