Capitulare a Parisului în faţa Berlinului?

Unii francezi cred că ţara lor se predă în faţa Germaniei, dar majoritatea sunt mulţumiţi că o Franţă slăbită se agaţă de locomotiva germană.

Ceea ce era numit odinioară Hexagonul, este acum cunoscut sub numele de Directoratul Merkozy, unde Merkel este preşedinta Uniunii Europene şi Nicolas Sarkozy acţionează ca vicepreşedinte, iar unii încep să vadă acest lucru ca pe o capitulare politică a Parisului în faţa puterii economice a Berlinului, notează marţi (15 noiembrie 2011) într-un editorial ziarul El Pais.

Totuşi, judecând după sondaje, care confirmă în ultimele săptămâni o creştere a popularităţii preşedintelui, mulţi francezi sunt încântaţi de această situaţie. „Franţa ştie că dacă vrea să conteze în lume, trebuie să urmeze îndeaproape Germania”, explică analistul politic Dominique Reynié.

„Germanii nu ne consideră o ţară serioasă, dar îi interesează să avem conturile publice în regulă. Acum sunt preocupaţi să salveze euro din motive economice şi să evite o tragedie. Iar Franţa încearcă să-şi compenseze deficitele /politic, financiar şi comercial/ printr-un mai mare activism politic”, spune el.

Citeste si:  Angela Merkel evită să spună dacă va mai candida sau nu în 2017

Însuşi Sarkozy vede lucrurile astfel. În ultimele săptămâni el nu încetează să laude modelul german de austeritate şi creştere, pledând pentru „convergenţa” dintre Franţa şi Germana ca „unică alternativă pentru a face faţă confruntării”.

„Eu nu spun că suntem la fel germanii, nici că modelul german este perfect, dar prefer să ne inspirăm dintr-un model care funcţionează decât din unul care se prăbuşeşte”, a spus preşedintele la o întâlnire cu un grup de studenţi.

„Am vrut ca Franţa să se apropie de Germania şi să ne înţelegem reciproc. Nu există altă opţiune”, a conchis el.

Citeste si:  Twitter, un site din ce în ce mai cunoscut în Franţa

Potrivit scriitorului basc Francisco Javier Irazoki, care trăieşte de 40 de ani în Franţa, francezii simt „o evidentă admiraţie pentru eficienţa germană şi sistemul său federalist pe care ei îl consideră inaplicabil, din motive istorice, în ţara lor”.

Pe de altă, în această relaţia reciprocă există o anumită slăbiciune şi teamă de confruntare a francezilor cu Germania. O temere istorică care a fost accentuată de criză.

În opinia sa, poporul francez a dat dovadă de frivolitate când, în 2005, votul negativ s-a impus la referendumul privind tratatul care prevedea o Constituţie pentru Europa. Această „uşurătate” a cetăţenilor francezi i-a făcut să piardă ocazia de a împărtăşi un spaţiu politic cu germanii.

La rândul său, ziaristul Philippe Visseyras, redactor-şef al emisiunii politice „De 7 a 8” difuzată de TF1, consideră că „Sarkozy a creat mitul Merkozy pentru a încerca să menţină grandoarea pierdută a ţării şi costumul de salvator al lumii”. Dar adaugă el, „în relaţia dintre Germania şi Franţa, toţi ştim cine poartă pantalonii”.

Citeste si:  Cristian Tudor Popescu: Băsescu este neamul prost al Europei

De când Mitterrand şi Kohl s-au pozat împreună la Verdun, Franţa a fost braţul politic al Germaniei în Europa. Berlinul a decis să-şi exercite influenţa politica şi să-şi dicteze condiţiile.

„Sarkozy profită de această nevoie reciprocă pentru că ştie că francezii gândesc că, cu cât sunt mai aproape de germani, cu atât le este şi lor le este mai bine. Iar decalajul dintre cele două ţări nu este simţit în Franţa ca o senzaţie de a cădea, din nou, sub dominaţia germană”, conchide el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close