Sindicatul de la Oltchim îşi pune speranţele în investitorii ruşi de la compania TISE

Sindicatul liber „Oltchim” îşi pune speranţele în investitorii ruşi de la TISE pentru preluarea combinatului chimic vâlcean, a declarat, miercuri,  liderul sindical, Mihai Diculoiu.

„Avem două speranţe mari, una ţine de statul român şi una ţine de seriozitatea investitorilor ruşi de la TISE. După întâlnirea cu ministrul Ariton, din 8 noiembrie, ni s-a spus că secretarul de stat din Ministerul Economiei Karoly Borebely va lua săptămâna asta de la Comisia Europeană avizul privind majorarea capitalului social de la Oltchim, în sensul conversiei în acţiuni a creanţei AVAS.

A doua speranţă ne-o punem în investitorii din Rusia, care joia trecută s-au întâlnit cu ministrul Ariton şi cu domnul Constantin Roibu (director general Oltchim, n.r.). Din câte am înţeles ruşii sunt interesaţi de a prelua combinatul Oltchim şi rafinăria, dar să şi finanţeze combinatul până la privatizare”, a precizat Mihai Diculoiu.

Citeste si:  Radu Olaru este noul director al S.C. OLTCHIM S.A.

În opinia acestuia, ar fi o gravă eroare dacă Oltchim ar fi privatizat fără rafinăria Arpechim din Piteşti.

„Am văzut că statul vrea privatizarea Oltchim până la sfârşitul lui aprilie 2012. Ar fi o gravă eroare dacă acest lucru s-ar face fără rafinăria din Piteşti. Fără materia primă care se produce la Piteşti – etilena şi propilena – Oltchim ar renunţa la secţia de PVC, iar cifra de afaceri anuală ar scădea undeva la maxim 350 de milioane de euro. Nu mai spun că cei 1.500 de salariaţi de la Piteşti ar fi concediaţi, iar din cei 2.800 de la Vâlcea, peste 1.300 ar rămâne pe drumuri. În concluzie Oltchim nu poate fi privatizat decât împreună cu rafinăria Arpechim pentru a lucra integrat”, a mai spus Diculoiu.

Citeste si:  Baschetbalistul american Chauncey Hardy, bătut într-un club din Giurgiu, a murit la spital

În prezent, 1.000 de salariaţi de la Oltchim se află în şomaj tehnic. Este a patra lună consecutiv când sunt trimişi acasă prin rotaţie o treime dintre angajaţi.

Liderul sindical spune că nu mai este de acord cu această măsură şi că dacă nu se vor găsi soluţii în prima decadă a lunii decembrie vor declanşa greve şi vor picheta Ministerul Economiei şi sediul Oltchim.
„Dacă cele două speranţe ale noastre nu vor primi răspunsuri în decembrie vom ieşi în stradă”, a precizat Diculoiu.

Combinatul chimic „Oltchim”, unde statul este acţionar majoritar în proporţie de 54,8%, se află pe lista companiilor propuse pentru privatizare în primăvara lui 2012.

Citeste si:  Remus Vulpescu, audiat de procurorii DNA în dosarul privatizării combinatului Oltchim

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ruşii de la TISE, companie care se ocupă cu producerea de energie electrică, şi-au arătat disponibilitatea de a cumpăra Oltchim şi de a continua investiţiile.

„Compania este interesată în achiziţionarea pachetului majoritar pe care statul român îl va vinde anul viitor la Oltchim. (…) TISE şi-a arătat disponibilitatea de a cumpăra Oltchim şi de a continua investiţiile, în vederea retehnologizării. Ministrul Economiei, Ion Ariton, le-a prezentat calendarul de privatizare a Oltchim, care prevede finalizarea procesului în 30 aprilie 2012, şi a invitat compania rusă să participe la licitaţia care va fi organizată”, se spune în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close