EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Austria doreşte să-şi protejeze în continuare piaţa muncii de români şi bulgari până în 2014

Austria doreşte să-şi protejeze în continuare piaţa muncii de români şi bulgari până în 2014, în timp ce comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, se aşteaptă la o deschidere în acest sens din partea autorităţilor de la Viena.

„Nu mă aştept ca Austria să limiteze în continuare accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii. Deschiderea pieţei municii ar fi absolut justificată”, a afirmat comisarul european Laszlo Andor într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse.

Ministerul austriac pentru Muncă, Protecţie Socială şi Protecţia Consumatorului vede însă lucrurile cu alţi ochi şi îşi doreşte ca, la sfârşitul anului 2011, să prelungească restricţiile, în vigoare în prezent, până la sfârşitul anului 2013, adaugă cotidianul.

După aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Austria a impus restricţii în ceea ce priveşte accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii. Principiul european fundamental al mobilităţii pe piaţa muncii le-a fost refuzat acestora. La început pentru doi ani, apoi, la sfârşitul lui 2008, Austria a prelungit acest termen pentru încă doi ani. Drept urmare, la sfârşitul lui 2011 se încheie şi a doua etapă de excludere. În prezent, restricţiile pot fi prelungite pentru încă doi ani doar în cazul în care situaţia de pe piaţa austriacă a muncii ar prezenta probleme.

Comisarul Laszlo Andor este de părere însă că Austria nu prezintă probleme la acest capitol şi, în plus, cifrele sunt de partea ei. Astfel, în comparaţie cu media europeană de 9,7%, Austria înregistrează o rată a şomajului de 3,9% (potrivit Eurostat). Şi în ceea ce priveşte rata şomajului printre cei tineri, Austria se clasează cu mult în faţa colegilor ei europeni: 7,1% în comparaţie cu media europeană de 21%. Toate acestea arată că piaţa austriacă a muncii este stabilă şi are o evoluţie pozitivă, susţine comisarul Andor. „Austriei îi va fi greu să dovedească faptul că are probleme mari pe piaţa muncii pentru a putea justifica prelungirea restricţiilor”, a afirmat Laszlo Andor.

Cu toate acestea, Norbert Schnurrer, purtătorul de cuvânt al ministrului pentru muncă, protecţie socială şi protecţia consumatorului, Rudolf Hundstorfer (SPÖ), consideră că piaţa austriacă a muncii nu este chiar atât de avansată. La jumătatea lunii decembrie, Comisia Europeană va fi informată cu privire la prelungirea restricţiilor.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, nici restricţiile nu au întotdeauna efect, iar imigranţii nu se lasă intimidaţi de acestea. Spre exemplu, în 2010, în Italia se aflau 41% din totalul de imigranţi români din statele europene şi asta în condiţiile în care Roma limitase deja accesul acestora pe piaţa muncii.

Suedia şi-a deschis piaţa muncii în 2007 şi, cu toate acestea, nu este principala destinaţie a românilor, precizează Die Presse. Ministerul pentru afaceri sociale se teme însă că românii şi bulgarii ar putea prefera statele mai apropiate de ţara lor natală, precum Austria, motiv pentru care nu îşi doreşte deschiderea pieţei muncii.

Chiar şi în cazul în care Austria va reuşi să impună o prelungire a restricţiilor, din 2014 însă piaţa austriacă a muncii se va deschide definitiv românilor şi bulgarilor, mai scrie Die Presse.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata