Guvernul va scoate la licitaţie 733 de imobile administrate de RAAPPS

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă privind reglementarea condiţiilor de vânzare a imobilelor din proprietatea privată a statului aflate în administrarea Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), aceasta prevăzând scoaterea la licitaţie a 733 dintre cele 1.100 de imobile de acest tip.

„Am cerut două exigenţe care vă asigură că se vor respecta. Prima este transparenţă deplină a acestui proces de vânzare a patrimoniului RA-APPS. Apoi obţinerea celui mai bun preţ de piaţă pentru fiecare imobil care se vinde, astfel încât cel mai bun preţ posibil să fie plătit statului pentru fiecare dintre imobilele ce vor face obiectul licitaţiilor care se vor organiza. Deci, va fi o procedură transparentă, deschisă, cu strigare, în faţa presei”, a subliniat premierul Emil Boc.

De asemenea, el a arătat că parlamentarii, miniştrii sau chiriaşii care locuiesc în astfel de imobile pot participa la licitaţie, însă nu vor avea niciun privilegiu.

Citeste si:  Preţul apartamentelor vechi a scăzut, în medie, cu 3% în 2012

„Vor fi făcute evaluări de către experţi care să stabilească preţul minim de pornire, după care se vor vinde la preţul pieţei. Dacă parlamentarii sau cei care stau acolo vor avea bani, pot să participe la licitaţie. Dacă vor da cel mai bun preţ, îl vor cumpăra, dacă nu, va câştiga acela care va da cel mai bun preţ pe piaţă. Aceasta este regula, nu există niciun privilegiu pentru cel care este chiriaş acolo astăzi, adică să cumpere la preţ de inventar sau la preţuri din acestea modice”, a spus premierul Boc.

El a adăugat că, după această vânzare, RA-APPS nu va fi desfiinţată, ci îşi va restrânge activitatea la câteva domenii de protocol de stat strict fundamentale şi necesare funcţionării statului român.

Potrivit secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu, din cele 1.100 de imobile administrate de RA-APPS, 108 nu au încă situaţia juridică clarificată şi nu vor fi introduse pe lista iniţială de scoatere la vânzare, ci ulterior, pe măsura rezolvării litigiilor.

Citeste si:  Prună: Cade categoric în sarcina ANAF să recupereze prejudiciile; responsabilitatea este acolo şi numai acolo

Oficialul guvernamental a spus că se estimează că în 2012 vor fi obţinute cel puţin 20 de milioane de euro la bugetul de stat în urma finalizării vânzării unora dintre cele 733 de imobile, iar vânzarea în acest moment de criză este motivată de faptul că în prezent nu există resurse materiale pentru întreţinerea bazei materiale de protocol, în condiţiile în care sunt circa 400 de litigii pentru chirii neachitate.

Întrebată dacă pe listă se va afla şi vila ocupată de Mioara Roman, Daniela Andreescu a spus că este posibil să fie. „Cred că da. Dar nu cunosc exact situaţia particulară”, a adăugat oficialul guvernamental, care a precizat, la întrebările jurnaliştilor, că firma fiicei sale închiriază cu 736 de euro un spaţiu dintr-un imobil aflat în str. Ion Câmpineanu din Bucureşti.

Citeste si:  Guvernul a suplimentat bugetul privind acordarea de despăgubiri pentru imobilele aflate pe anumite tronsoane de drum

De asemenea, secretarul general al Guvernului a menţionat că va discuta cu conducerea RA-APPS despre faptul că întârzie peste termenul legal să răspundă la solicitările adresate de jurnalişti cu privire la situaţia patrimoniului administrat.

Conform OUG, preţul de pornire a imobilelor se fixează printr-un raport de evaluare al experţilor autorizaţi. Dacă preţul stabilit de către aceşti experţi autorizaţi este mai mic decât valoarea de inventar, se va lua în calcul valoarea de inventar. La licitaţii vor putea participa orice persoane interesate, mai puţin cele care au datorii faţă de RA-APPS şi litigii cu RA-APPS.

Licitaţiile vor fi anunţate în câte un cotidian central şi local, precum şi pe site-ul RA-APPS. De la vânzare sunt exceptate imobilele în care se află în prezent sediile unor instituţii publice, ambasade, organizaţii internaţionale, instituţii neguvernamentale, partide politice, precum şi locuinţele puse la dispoziţie pe durata vieţii foştilor preşedinţi ai României.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close