EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Ce ne va aduce viitorul: carne crescută în eprubetă şi petrol din alge?

– Geneticienii şi antreprenorii speră să folosească biologia sintetică pentru a transforma algele microscopice în celule care mănâncă dioxid de carbon, produc petrol şi furnizează hrană, scrie scientificamerican.com

Microbii vor fi hrana umană şi producătorii de combustibil ai viitorului, dacă J. Craig Venter şi echipa sa va reuşi ceea ce şi-a propus. Omul responsabil pentru una din secvenţele originale ale genomului uman, precum şi cel care ne-a oferit prima celulă care funcţionează pe ADN realizat de oameni, speră acum să poată utiliza algele pentru a produce absolut tot ce are nevoie omenirea pentru a exista. Pentru toate acestea este nevoie de… „puţină” inginerie genomică.

Venter a grăbit evoluţia cu miliarde de ani, încercând să combine genele într-un mod în care natura nu a făcut-o până acum.

Venter şi-a îndreptat atenţia spre transformarea genetică a algelor, unele dintre cele mai mici organisme de pe planetă, dar care au impact imens asupra Pământului, furnizând mai mult de o treime din oxigenul pe care îl respirăm.

Celulele de fotosinteză reproiectate ar asimila dioxidul de carbon şi lumina solară şi ar „produce” hidrocarburi . În timpul acestui proces alegele vor rezolva o problemă – dioxidul de carbon ce determină schimbările climatice –  şi vor asigura în acelaşi timp şi combustibili regenerabili care vor încetini încălzirea globală.

Venter merge chiar mai departe, considerând că biologia sintetică va putea aduce şi o „nouă generaţie” de produse alimentare, dincolo de recolte şi animale. Înlocuitorul: o carne crescută în eprubetă, creată din microbi, prin metodele biologiei sintetice.

E puţin probabil că vom cumpăra carne microbiană în viitorul apropiat, dar este clar că rezultatele obţinute prin biologia sintetică nu pot fi trecute cu vederea.

De ce alge?

Dacă analizăm productivitatea recoltelor din agricultură, nici una dintre ele nu se aseamănă cu cea a algelor. Dacă privim spre potenţiala producţie a algelor, vom constata că poate fi cu două treimi mai mare decât cea obţinută de cel mai bun sistem de agricultură.

S-a mai încercat folosirea alegelor pentru a produce hidrocarburi, însă nimeni nu a atins nivelul necesar de producţie. Doctor Venter speră să obţină un rezultat diferit. Uneletele genetice oferă posibilitatea unei noi abordări: posibilitatea de a rescrie codul genetic şi de a „programa” celulele să facă ceea ce vrem noi să facă.

Ceea ce va face diferenţa este celula reproiectată, care poate produce de 10 şi până la 100 de ori mai mult. 

Momentan se evaluează mii de tulpini şi numeroase schimbări genetice, însă soluţia pe termen lung este aceea de a crea întregul cod genetic de la zero şi de a controla parametrii. Acesta reprezintă un plan de 10 ani, susţine J. Craig Venter. Echipa de cercetare a strâns mostrele a  95% din toate genele care sunt cunoscute ştiinţific, iar aceste 50 sau 60 de milioane de gene descoperite în timpul expediţiilor reprezintă componentele de proiectare ale viitorului.

Cum pot fi crescute algele?

Este nevoie de trei ingredienţi majori: dioxid de carbon, lumină solară şi apă de mare, pe lângă faptul că este nevoie de o centrală şi o rafinărie unde aceste lucruri să poată fi transformate. Acum se caută în întreaga lume locurile unde pot fi găsite toate cele trei ingrediente.

Algele au nevoie de multă apă pentru a creşte, de aceea la acest capitol pot apărea dificultăţi: reciclarea acesteia şi asimilarea nutrienţilor înapoi.

În trecut, oamenii de ştiinţă au făcut eforturi considerabile pentru a obţine petrol din alge,  însă până la urmă guvernanţii  au oprit acest program ajungând la concluzia că algele nu vor fi competitive, din cauza costurilor mari ale sistemelor necesare pentru creşterea lor, nevoilor mari de nutrienţi şi a altor obstacole.

Însă echipa de cercetare a lui Venter spune că în acest moment dispune de noi unelte pentru a aborda aceleaşi probleme care au existat  până acum, iar dacă soluţiile propuse vor fi viabile, cu siguranţă lumea se va schimba.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata