Preşedintele Georgiei ţinteşte „capitalul care fuge din Rusia”

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat că firmele şi companiile ruseşti „duc lipsă de resurse intelectuale” şi din acest motiv ruşii nu vor avea un viitor luminos. În context, liderul georgian şi-a îndemnat concetăţenii „să prindă capitalul care fuge din Rusia”, informează cotidianul rus Utro.

În seara zilei de 15 noiembrie, Saakaşvili a participat la deschiderea în capitala georgiană a unei noi filiale a uneia dintre cele mai mari structuri financiare a ţării – „Banca Georgiei”.

Lăudând performanţele băncii, prima dintre companiile naţionale care au început să fie cotate la Bursa din Londra, preşedintele georgian şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu activitatea sectorului bancar al ţării. „Este o realitate că georgienii se pricep foarte bine la aşa ceva”, a declarat Saakaşvili.

În contrast, liderul georgian a ţinut să arate cine se pricepe mai prost la afaceri bancare. „Capitalul fuge din Rusia, iar altfel nici nu putea fi”, a spus Saakaşvili, explicând că băncile georgiene „sunt fundamentate pe indici economici sănătoşi”, în timp ce companiile ruseşti „se bazează pe resurse în spatele cărora nu există suficiente elemente intelectuale”.

În opinia preşedintelui Saakaşvili, capitalul care fuge din Rusia trebuie reorientat spre Georgia, deoarece în această ţară s-a format un mediu investiţional atractiv şi un aparat de stat eficient. „Trebuie să stăm cu o plasă mare la graniţă şi să prindem acest capital”, a declarat Saakaşvili.

Potrivit liderului georgian, embargoul impus de Moscova, în 2006, asupra produselor georgiene a făcut ca Georgia să înveţe „două lucruri bune”: diversificarea pieţelor şi a investiţiilor.

„În 2006 am primit o grea lovitură, însă am învăţat să stăm pe propriile picioare”, şi-a exprimat satisfacţia şeful statului georgian.

În discursul său, Saakaşvili a abordat şi subiectul revenirii lui Putin la Kremlin. Liderul georgian a subliniat că, dorind să devină din nou preşedintele al Rusiei, premierul Putin încearcă să se prezinte acum în lumina cea mai favorabilă, însă acest lucru nu va duce la nimic bun. „Din păcate, Rusia nu va avea un viitor luminos”, a prognozat Saakaşvili.

De asemenea, Mihail Saakaşvili a declarat că economia georgiană nu depinde de procesele politice care au loc în ţară şi că poporul georgian „sprijină reformele, stabilitatea şi acel curs care asigură toate acestea”.

Potrivit lui Saakaşvili, Georgia depăşeşte multe ţări europene în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, astfel că la UE ţara va adera cu o infrastructură mai bună decât cea poloneză, letonă sau lituaniană. „Până la sfârşitul anului sperăm că începem negocierile cu UE în vederea stabilirii unui amplu comerţ liber”, a mai spus liderul georgian.

Referitor la criza din zona euro, Saakaşvili a fost destul de succint. El a recunoscut că „situaţia pe plan global este una complicată”, caracterizând starea Europei drept „un mare cutremur economic”.

În acelaşi timp, Saakaşvili a dat asigurări că, deocamdată, problemele Europei nu afectează Georgia: „Desigur, simţim undele cutremurului, însă ele nu vor provoca distrugerea economică a Georgiei”.

După cum a precizat Saakaşvili, economia georgiană nu va fi afectată pentru că „se dezvoltă în direcţia justă, nu este fundamentată pe speculaţii şi scheme piramidale, deficitul bugetar este redus şi se aşteaptă o reducere şi mai mare a acestuia, iar datoria externă este mică în comparaţie cu Produsul Intern Brut”.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.