Creştere cu 9,3% a afacerilor în sectorul de software şi servicii IT, în 2010

Cifra de afaceri a sectorului românesc de software şi servicii din tehnologia informaţiei (IT) a fost, în 2010, de 2,39 miliarde euro, în creştere cu 9,3% faţă de anul anterior, potrivit datelor publicate în paginile celei de-a X-a ediţii a Anuarului România Top 100 Companii, care citează raportul ‘Industria TI&C 2009-2010. Bilanţul anilor de criză’, publicat de ITC Bucureşti.

În ceea ce priveşte producţia efectivă vândută anul trecut, aceasta s-a cifrat la 1,81 miliarde euro, în creştere cu 9,6% faţă de anul 2009, în timp ce profitul net a atins valoarea de 138 milioane euro, în scădere cu 8,6% comparativ cu perioada similară din anul precedent.

Citeste si:  Ora Pământului: un apel la stingerea luminilor şi aprinderea smartphone-urilor

Potrivit sursei citate, în 2010, serviciile de dezvoltare software au reprezentat cea mai importantă pondere în sector în funcţie de cifra de afaceri (42,9%), urmate de consultanţa în IT (14,3%), editare produse software (13,3%), portaluri web şi activităţi conexe, precum şi alte servicii IT (cu câte 11,2%), şi întreţinere/reparare (7,1%).

Cumulată pe cei doi ani de criză economică, pierderea sectorului de software şi servicii din tehnologia informaţiei este de numai 5%, iar reducerea valorii adăugate brute este mai mică decât cea a PIB-ului exprimat în euro.

Citeste si:  Poşta Română a avut în primele patru luni din acest an o medie a veniturilor de 104,9 milioane lei

Estimările pentru anul 2011 vorbesc despre o creştere a cifrei de afaceri în întregul sector cu 10-15%, însă numai dacă bugetele se vor dovedi mai generoase decât în anul anterior şi dacă vor fi accesate mai multe fonduri structurale, se arată în recenta ediţie a Anuarului România Top 100 Companii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close