EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Hodorkovski, oligarh şi martir

Regizorul german de origine rusă Cyril Tuschi a realizat un film documentar despre Mihail Hodorkovski, a cărui soartă ilustrează convulsiile ideologice ale Rusiei, în perioada de tranziţie de la comunism la capitalism, notează cotidianul elveţian Le Temps.

Imaginea lui Mihail Hodorkovski se conturează din relatările unor persoane care îi sunt apropiate, dar şi ale unor adversari ai săi. Regizorul a reuşit chiar să-i ia un scurt interviu lui Hodorkovski însuşi, desigur sub stricta supraveghere a gardienilor închisorii.

Fostul director al companiei petroliere Iukos este uimitor de calm, zâmbeşte şi reflectă carismă. Cyril Tuschi vorbeşte despre „aerul nelumesc” al lui Hodorkovski, despre „aura sa de martir”.

Primul şi unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi compare ca un om special, înzestrat din punct de vedere intelectual şi condamnat la o soartă neobişnuită, relatează Le Temps.

Nici filmul, nici Cyril Tuschi nu oferă un răspuns la complicata întrebare privind vinovăţia magnatului căzut în dizgraţie, constată publicaţia elveţiană, subliniind că unii analişti fac apel la o terminologie religioasă atunci când vorbesc despre Hodorkovski, „care plăteşte cu închisoarea pentru bogăţia sa”.

„Hodorkovski” este un film copleşitor şi care necesită concentrare, continuă Le Temps. Cyril Tuschi stăpâneşte la perfecţie limbajul documentaristic, reuşind să surprindă şi momente caraghioase, cum este, de exemplu „acest rus cu un morcov în mână – o legumă destinată unui hipopotam şi care comportă un sens metaforic, dorind să demonstreze că poporul /rus/ nu poate alege adevărul, la fel cum nici animalele de la grădina zoologică nu pot să-şi aleagă mâncarea”, comentează publicaţia.

Filmul documentar „Hodorkovski” îi permite spectatorului occidental să conştientizeze profunzimea neînţelegerii sale vizavi de sufletul şi imperiul rus, ale cărui întinderi ascund în sine la fel de multe poveşti ca şi Vestul Sălbatic american.

Curios, remarcă Le Temps, că şi schimbarea fizică a lui Hodorkovski aminteşte de evoluţia unui personaj american: în tinereţe, el avea un mers ţanţoş şi mustaţa macho a lui Dennis Weaver, însă acum, slăbit şi ras în cap, seamănă mai mult cu Steve Jobs, apostolul defunct al high-tech-ului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata