Reducerea ponderii energiei nucleare ar provoca daune „considerabile” industriei franceze

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat joi împotriva „daunelor considerabile” pe care le-ar provoca „industriei franceze” o reducere a ponderii energiei nucleare, potrivit EFE şi AFP.

„A dori abandonarea acestei energii sau reducerea autoritară a ponderii sale în mixul nostru energetic fără a dispune de soluţii de substituţie (…) înseamnă daune considerabile pentru industria franceză”, a estimat Nicolas Sarkozy.

„Nu voi lăsa să se pună în cauză ceea ce este un atu excepţional pentru Franţa şi nu voi lăsa să se delapideze moştenirea industrială şi energetică” din ultimii 50 de ani, care a făcut „obiectul unui consens politic exemplar” în Franţa, a spus preşedintele Sarkozy în faţa unor patroni, bancheri şi investitori.

Potrivit şefului statului francez, nu este vorba de politică, de stânga, de dreapta, de opoziţie sau de majoritate, ci de Franţa însăşi.

„Toţi preşedinţii Republicii începând din 1958 au menţinut efortul Franţei pentru ca noi să fim una dintre primele ţări din lume, pentru ca noi să fim o ţară independentă, noi, care nu aveam nici gaze, nici petrol”, a subliniat Nicolas Sarkozy.

Candidatul socialist pentru alegerile prezidenţiale din 2012, François Hollande, a încheiat marţi un acord cu ecologiştii, confirmându-şi voinţa de a reduce cu 50% până în 2025 ponderea energiei nucleare în producţia de energie a Franţei, prin închiderea a 24 de reactoare.

Franţa obţine 75% din energie din parcul său de 58 de reactoare, adaugă AFP. Germania, Belgia şi Elveţia şi-au anunţat voinţa de a renunţa la energia nucleară, după catastrofa de la centrala niponă Fukushima.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.