Teodor Baconschi avertizează asupra riscului unei Europe cu două viteze

Riscul de a asista la creionarea unei Europe cu două viteze – zona euro, nucleul dur, şi zona periferică – este destul de serios şi este nevoie ca Europa să nu se rupă pe graniţa imaginară a zonei euro.

Este nevoie de solidaritate, de politică de coeziune, care ar putea reduce decalajul faţă de noii membri, pentru a realiza convergenţa, precum şi de o politică de lărgire neîntreruptă, a declarat ministrul român de externe, Teodor Baconschi, într-un interviu difuzat joi de Euronews.

Şeful diplomaţiei române a enumerat, printre efectele crizei economice asupra României, scăderea PIB-ului şi micşorarea producţiei industriale în ultimii doi ani. El a precizat însă că, ‘datorită măsurilor adoptate de actualul guvern de la Bucureşti, situaţia macroeconomică s-a stabilizat’, inflaţia este sub control şi se constată o uşoară creştere în acest an, cu o perspectivă mai optimistă pentru anul viitor.

Citeste si:  Deputatul Grigore Crăciunescu: E vorba de plătit poliţe şi de răzbunare

În ceea ce priveşte aderarea la Schengen, Teodor Baconschi şi-a exprimat speranţa ca anul viitor România să iasă din impasul existent ca urmare a opoziţiei unor ţări faţă de acest demers.

Solicitat să se pronunţe asupra relaţiilor cu Rusia, ministrul român de externe a afirmat că acestea se îmbunătăţesc şi că există deschidere de ambele părţi, precum şi o răspundere care nu ţine numai de împrejurări. ‘De-a lungul timpului am avut relaţii bune, n-au fost numai neînţelegeri. Ca atare, trebuie să concepem în mod responsabil, pe baza unor interese reciproce, un viitor comun în regiune’.

Citeste si:  Elena Udrea oferă 8,5 miliarde unei firme din Piatra Neamţ să facă cinematograf 7D la Bacău
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close