EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Episcopul de Cluj-Gherla povesteşte într-un interviu despre persecuţia greco-catolicilor în timpul regimului comunist din România

Povestea persecuţiei greco-catolicilor în România este una fără precedent în secolul al XX-lea şi în orice alt secol. Înainte de introducerea comunismului, Biserica Greco-Catolică /biserică catolică de rit bizantin, n.red./ număra aproximativ 1,5 milioane de membri în România.

După 50 de ani de persecuţie severă, acest număr este în prezent redus la aproximativ 700.000, relatează un articol publicat pe site-ul show-ului TV şi radio american „Where God Weeps”, pe marginea unui interviu realizat cu episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

Întrebat despre suferinţa Bisericii Greco-Catolice în timpul perioadei comuniste din România, episcopul a povestit cum premierul instalat după ce comuniştii au venit la putere în 1945, Petru Groza, a procedat cu greco-catolicii din România la fel cum a procedat Stalin cu greco-catolicii din Ucraina.

„Iniţial”, povesteşte el, „comuniştii au început o campanie împotriva Vaticanului şi a catolicilor pe care i-au etichetat drept o putere străină, o putere imperialistă care profita de ţară. Prin urmare, au început să închidă şcolile şi mănăstirile, iar toate proprietăţile Bisericii au fost confiscate. A fost o campanie deschisă împotriva catolicilor. La 1 octombrie comuniştii au convocat ceea ce au numit un „sinod” al clerului care să ateste că a fost o reuniune pentru a reevalua unirea cu Roma”, „şi pe care au numit-o întoarcerea la Biserica Ortodoxă mamă”, explică episcopul. „Din punctul nostru de vedere acest lucru a fost nul, deoarece niciun episcop nu a fost prezent, iar cei câţiva preoţi care au fost acolo – după ce au realizat ce li se cerea să facă – au părăsit întâlnirea”, povesteşte episcopul.

„După aceea, comuniştii au declarat că toţi greco-catolicii vor fi de acum ortodocşi şi au decretat, la 1 decembrie, că toate instituţiile şi proprietăţile greco-catolice vor fi dizolvate şi expropriate. Mitropolia şi episcopia, precum şi mănăstirile au fost dizolvate şi plasate sub Biserica Ortodoxă. Următoarea etapă a fost împărţirea proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice; şcolile catolice au revenit Ministerului Educaţiei, iar proprietăţile Bisericii Ministerului Agriculturii. Acesta a fost sfârşitul”, explică clericul.

Întrebat dacă a avut de suferit personal din cauza persecuţiei comuniste, episcopul a spus că, deşi nu a resimţit personal această persecuţie, atunci când era mic, mama sa – stâlpul credinţei din familie – ştia că poliţia secretă era cu ochii pe ei.

Mai mult, mama sa a fost obligată să apară la aşa¬numita „Cameră 13” (a miliţiei), unde i s-a cerut să înceteze cu dusul la biserică şi unde a fost întrebată dacă realizează cum îşi creşte copiii.

Mama sa, povesteşte episcopul Florentin Crihălmeanu, a fost însă puternică şi i-a replicat celui care o interoga că ea nu-l întreabă cum îşi creşte propriii copii şi de atunci nu a mai fost chemată.

„Tatăl meu”, povesteşte episcopul, „nu a putut însă merge la biserică”. „Era director al unei întreprinderi şi pentru a deţine această poziţie trebuia să fie membru al partidului comunist”, mai explică el în interviu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata