Evacuaţii de la Fukushima încă îşi aşteaptă despăgubirile

Majoritatea celor 160.000 de japonezi evacuaţi din împrejurimile centralei nucleare după tsunami-ul din primăvara trecută continuă să aştepte despăgubirile promise de compania Tepco, care este din ce în ce mai criticată, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de luni (21 noiembrie 2011).

După tsunami-ul din 11 martie, compania Tepco, operatorul centralei de la Fukushima, a promis că va plăti despăgubiri până la sfârşitul anului celor 160.000 de japonezi obligaţi să-şi părăsească domiciliul sau locurile de muncă din jurul complexului nuclear: în medie, 350.000 de euro pentru fiecare persoană evacuată. Până în prezent, numai o mie dintre ei au fost integral despăgubiţi.

Cauza ar fi formalităţile administrative extrem de greoaie. Pentru a-i ajuta să completeze formularele necesare obţinerii despăgubirii, persoanele evacuate trebuie să citească un manual explicativ de 156 de pagini.

„Am primit multe plângeri legate de complexitatea documentelor necesare”, a afirmat un purtător de cuvânt al Tepco. Ca urmare a acestor critici, compania a elaborat recent un ghid simplificat de patru pagini.

Grupul, care a mobilizat 7.600 de persoane pentru prelucrarea dosarelor, promite că va mări numărul reuniunilor de informare şi va deschide ghişee speciale pentru evacuaţi. Dar Tepco nu poate stabili un termen precis pentru acordarea unei despăgubiri, din cauza verificărilor necesare pentru fiecare dosar.

Acest lucru provoacă nemulţumirea autorităţilor publice, care ajută Tepco să suporte costul despăgubirilor acordate victimelor aflate în imposibilitatea de a munci, de a avea o locuinţă permanentă, aceştia locuind pe la rude, prieteni sau în locuinţe provizorii.

„Este foarte important când te gândeşti la viitorul familiei sau al unei afaceri să ştii când vei primi despăgubirile”, a spus ministrul industriei, Yukio Edano. Tepco a primit deja la 15 noiembrie un avans de 558,7 miliarde de yeni (5,4 miliarde de euro) din partea statului şi urmează să mai primească încă 340 de miliarde de yeni (3,2 miliarde de euro), reprezentând o primă tranşă a despăgubirilor. „Vom încerca să plătim cel puţin o parte din aceste despăgubiri până la sfârşitul anului”, promite Tepco în replică la criticile guvernului.

În afară de modalităţile complicate de acordare a despăgubirilor, grupul mai este criticat şi pentru faptul că limitează unele cheltuieli pe care ar trebui de fapt să le suporte.

„Tepco aplică principiul conform căruia operaţiunile de decontaminare îi aparţin statului şi nu întreprinderii, ceea ce este contestabiľ, afirmă avocatul Shigeo Takanashi.

De asemenea, compania ar trebui, potrivit unora, să despăgubească şi persoanele care locuiesc dincolo de zona interzisă de 20 de km din jurul centralei, care au fugit nu pentru că au fost obligate de stat, ci de teamă, tot din cauza accidentului. „Dacă accidentul nu ar fi avut loc, ele nu ar fi plecat. Este deci tot vina Tepco”, explică un senator al Partidului Comunist, Satoshi Inoue.

Cea mai mare parte a persoanelor evacuate speră să se poată întoarce într-o zi la casele lor. „Dacă se decontaminează zona, sa va putea vorbi de o revenire parţială”, afirmă Tatsuhiko Kodama, director al Centrului pentru radioizotopi de la Universitatea Tokyo.

„Din punct de vedere tehnic est posibil să se reducă nivelul de radiaţii prin tăierea arborilor, înlăturarea unei părţi din pământ, deoarece concentraţia este mai mare în primii zece centimetri. Dar acest lucru necesită mult timp şi costurile sunt foarte ridicate. Trebuie să li se spună clar locuitorilor că reîntoarcerea în unele locuri nu va fi posibilă decât după câteva decenii”.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.