Teodor Baconschi: Obiectivele României în domeniul energetic sunt în strânsă conexiune cu politicile UE

Obiectivele României în domeniul energetic sunt în strânsă conexiune cu politicile UE şi vor fi reflectate în forma actualizată a Strategiei Naţionale pentru securitatea energetică, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în intervenţia sa la Conferinţa „Energia în Europa Centrală şi de Sud-est”, organizată de Forum Invest.

„Obiectivele României sunt în strânsă conexiune cu politicile UE şi vor fi reflectate în forma actualizată a Strategiei Naţionale în domeniul securităţii energetice, care va include secţiuni în conformitate cu cerinţele UE relevante în domeniu: modernizarea sistemelor de transport şi distribuţie, pieţe funcţionale de energie, economisirea de energie şi energie regenerabilă, dezvoltarea interconectărilor, diversificarea surselor de import şi a rutelor de transport pentru hidrocarburi”, a evidenţiat ministrul Teodor Baconschi, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Citeste si:  Suporterii echipei Universitatea Craiova ridicaţi din faţa DNA, sancţionaţi cu amenzi în valoare de 3.500 de lei

Cu această ocazie, ministrul român a subliniat importanţa diplomaţiei în domeniul energetic, acesta reprezentând „o dimensiune a politicii externe tot mai activă, ce implică mediile de afaceri, politic, academic şi cercetarea”. În context, şeful diplomaţiei a accentuat faptul că politica energetică va trebui să se adapteze provocărilor viitoare şi să ofere parteneriate tot mai strânse între comunităţile pe care le conectează.

De asemenea, ministrul Baconschi a prezentat obiectivele şi interesele României în domeniul securităţii energetice, în ceea ce priveşte cadrul intern, cooperarea regională, relaţia cu spaţiul estic, precum şi raportarea României la cadrul comunitar şi la priorităţile UE în domeniu, relatează sursa citată.

Citeste si:  FMI ţine partea băncilor: OUG 50 ar trebui aplicată doar noilor contracte

Totodată, în intervenţia sa, ministrul Baconschi a reiterat importanţa organizării acestui tip de conferinţe, care oferă, pe de-o parte, o platformă necesară pentru discutarea problematicii de securitate energetică, iar pe de altă parte, şansa dezvoltării unor parteneriate utile între actorii regionali, în special a celor din mediul privat.

Conferinţa, aflată deja la a şasea ediţie, îşi propune să abordeze evoluţiile regionale, soluţiile de finanţare, precum şi piaţa europeană de petrol şi gaze naturale. Evenimentul reuneşte reprezentanţi de nivel înalt ai mediului politic, instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul energiei, mediului academic, precum şi ai unor bănci şi companii internaţionale implicate direct în proiecte energetice de interes.

Citeste si:  Uzbekistanul îşi va extinde cooperarea cu UE şi NATO
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close