EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Propunerea acordării cetăţeniei copiilor de imigranţi născuţi în Italia a stârnit proteste

Propunerea preşedintelui Italiei Giorgio Napolitano de a modifica legea privind acordarea cetăţeniei copiilor străini născuţi în Italia a stârnit proteste în rândul formaţiunilor politice de dreapta.

Partidul lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului susţin că propunerea contrazice Constituţia italiană, scriu miercuri (23 noiembrie 2011) principalele cotidiene italiene.

Şeful statului, citat de cotidianul Corriere della Sera, consideră că acum este momentul potrivit pentru „a se adopta măsuri care nu puteau fi dezbătute în trecut”, cu referire la schimbarea componenţei guvernului.

„Îmi doresc ca parlamentul să dezbată cât mai curând şi chestiunea cetăţeniei copiilor străini născuţi în Italia. A nega acest drept este nebunie curată, o absurditate. Aceşti copii aspiră la drepturi egale”, a afirmat şeful statului în cadrul unei întâlniri cu asociaţiile Bisericii Catolice la Palatul Quirinale, sediul preşedinţiei italiene.

Propunerea a fost salutată şi de cotidianul La Repubblica, care menţionează şi opoziţia din partea fostei alianţe de guvernământ formate din partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, şi Liga Nordului.

Potrivit preşedintelui, cetăţenia italiană este un drept fundamental şi Italia are mare nevoie de „a adopta noi elemente menite să energizeze o societate îmbătrânită şi chiar senilizată”.

Giorgio Napolitano a amintit că numirea lui Andrea Riccardi în funcţia de ministru fără portofoliu pentru cooperarea internaţională are un rol esenţial în acest sens.

Riccardi, preşedintele organizaţiei Comunitatea SanťEgidio, are şi misiunea de a se ocupa de integrarea străinilor în societatea şi statul italian. PdL şi Liga Nordului au replicat că adevărata nebunie este modificarea Constituţiei în acest sens. Cele două formaţiuni politice cred că adevărata intenţie este de a acorda străinilor dreptul la vot în cazul alegerilor parlamentare.

Cotidianul La Padania, din nordul Italiei, subliniază că problema cetăţeniei copiilor de imigranţi nu reprezintă o urgenţă. Propunerea a fost făcută pentru a distrage atenţia de la criza economică şi de la faptul că noul guvern nu are soluţii pentru reducerea datoriei publice. „De o săptămână, executivul se ocupă de problema financiară a Romei şi de imigranţi. Adevăratul motor al Italiei, adică Nordul, a fost dat uitării”, scrie cotidianul.

Afirmaţia preşedintelui Italiei a primit şi comentarii pozitive. Partidele de centru-stânga au salutat iniţiativa şefului statului, scrie cotidianul La Stampa.

„Recunoaşterea ca italieni a copiilor imigranţilor născuţi în Italia este un subiect prioritar, care trebuie discutat în cadrul actualei legislaturi. În prezent, partidul Liga Nordului /extremă dreapta/ nu mai are puteri decizionale în guvern, prin urmare se poate deschide o dezbatere parlamentară pe tema unei astfel de legi civile şi democratice”, a afirmat preşedintele grupului de senatori din partea partidului Italia Valorilor, Felice Belisario.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata