Propunerea ca ziua Sfântului Andrei să fie declarată sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare, adoptată tacit de Senat

Propunerea legislativă care prevedea modificarea Codului muncii în sensul ca ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, să fie declarată sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare a trecut miercuri de Senat prin adoptare tacită.

Senatorii din Comisia pentru muncă au întocmit un raport de respingere a propunerii de lege, care este iniţiată de senatorul PNL Emilian Frâncu.

Acesta a declarat,, că propunerea legislativă urmează să fie transmisă în forma iniţiatorului Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest caz.
Emilian Frâncu a precizat că nu este vorba de încă o zi liberă, ci de celebrarea unei zile care constituie şi ziua românilor de pretutindeni.

„Încurajaţi de sprijinul Patriarhiei Române pentru a-l celebra aşa cum se cuvine pe primul dintre apostoli, Sfântul Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor, am depus la Senat o lege care prevede celebrarea zilei de 30 noiembrie ca zi nelucrătoare. Dorim ca sărbătoarea să fie la nivel naţional, mai ales că celebrarea Sfântului Andrei coincide cu ziua românilor de pretutindeni.

Vor fi două zile naţionale – una laică şi una spirituală – sărbătorite în 30 noiembrie. Credem noi că românii trebuie să cinstească această zi, mai ales că peste 750.000 dintre ei poartă numele Andrei sau Andreea”, a afirmat senatorul liberal.

La sfârşitul lunii mai, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis Parlamentului o scrisoare în care solicita ca ziua de 30 de noiembrie să fie declarată printr-o iniţiativă legislativă sărbătoare legală nelucrătoare.

„Venind în întâmpinarea dorinţelor clerului şi credincioşilor ortodocşi români adresate Sfântului nostru Sinod şi pentru a sublinia după cuviinţă importanţa pe care Sfântul Apostol Andrei o are în viaţa spirituală a poporului român, vă adresăm, în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rugămintea de a adopta măsurile necesare pentru promovarea unei iniţiative legislative prin care sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României – 30 noiembrie să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare”, se arăta în document.

Patriarhul a amintit că deşi în ultimii 20 de ani BOR s-a exprimat în mai multe rânduri pentru declararea zilei de 30 noiembrie drept sărbătoare legală nelucrătoare, acest demers nu a captat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat. PF Daniel a subliniat totodată că Sfântul Andrei este unul dintre cei mai populari sfinţi.

În mai 1995, Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca Sfântul Apostol Andrei să fie înscris în calendarul ortodox cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei, iar în 1997 l-a proclamat şi înscris în calendarul bisericesc drept Ocrotitorul României.

În 2001, Sfântul Sinod a decis ca ziua de 30 noiembrie să fie proclamată şi cinstită ca sărbătoare bisericească naţională nelucrătoare iar apoi să se intervină la autorităţile statului ca această zi să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.