EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Israelul, îngrijorat de „iarna arabă”

Conducerea politică şi cea militară a Israelului menţin reuniuni intense pentru a evalua care este direcţia spre care se îndreaptă Egiptul, vecinul şi aliatul său /de la acordurile de pace din 1979 cu preşedintele Anwar Sadat şi până la Hosni Mubarak) sub premisa lansată în urmă cu şase luni de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că „primăvara arabă s-ar putea transforma în iarna radicală arabă”, notează joi (24 noiembrie 2011) ziarul El Mundo.

Netanyahu preferă deocamdată să nu facă declaraţii publice privind ultimele evenimente din Egipt şi influenţa lor asupra Israelului, dar ministrul apărării şi deputat laburist, Benjamin Ben Eliezer este mai tranşant: „Egiptul, ţara pe care o cunosc de 20 de ani, nu va fi stabilă, cel puţin minimum cinci ani. Trebuie să fim conştienţi în faţa posibilităţii unei confruntări cu Israelul”.

Totuşi, MAE israelian a primit în ultimele zile mesaje „liniştitoare” de la Cairo. „Egiptul este angajat ferm să garanteze acordurile de pace, iar situaţia nu va influenţa relaţiile bilaterale”.

„Nu trebuie să intrăm în panică, dar este indubitabil că intrăm într-o fază de incertitudine” , au declarat surse israeliene ziarului Yediot Aharonot.

Majoritatea analiştilor împărtăşesc această temere: un Egipt dominat de curentele islamiste cu mişcarea Fraţii Musulmani în frunte. În declaraţii acordate postului de radio militar, ministrul adjunct al apărării, Matan Vilnai, a avertizat că, „situaţia pe care o vedem acolo este foarte sensibilă şi îngrijorătoare.

Ne pregătim pentru orice fel de scenariu, iar deocamdată panorama nu este deloc roz. Întotdeauna când au loc astfel de proteste, există pericolul unei radicalizări de care Iranul poate profita şi pe care îl poate promova”.

Israelul a fost şi rămâne una din ţările cele mai sceptice în faţa revoluţiilor şi protestelor reunite sub denumirea Primăvara Arabă. Într-o declaraţie pe care ulterior a fost nevoit să o nuanţeze, şeful apărării civile, generalul Eyal Eisenberg, a avertizat în septembrie: „Pare o Primăvară Arabă dar poate fi şi iarna fundamentalismului islamic (…) Ceea ce ne duce la concluzia că în acest proces cu termen lung să crească şi probabilitatea unui război total.

La rândul său, fostul ministru de externe, conservatorul Moshe Arens rezuma într-un articol publicat de Haaretz, ceea ce mulţi israelieni se tem: „Căderea dictatorilor arabi era inevitabilă, la fel cum va fi inevitabilă şi o lungă Iarnă Arabă”.

Serviciile secrete israeliene urmăresc cu mare atenţie şi evenimentele din Siria. Ministrul apărării, Ehud Barak, anticipează o cădere a preşedintelui Bashar Asad.

„Pentru mine este clar că ceea ce s-a întâmplat cu Gaddafi şi cu Saddam Hussein, i s-ar putea întâmpla acum dictatorului Assaď, a spus Barak care, întrebat despre sângeroasa reprimare de Damasc a opoziţiei siriene, a răspuns: „Nu există cale ca Assad să-şi mai recupereze autoritatea sau legitimitatea asupra poporului său”.

Pe de-o parte, israelienii au încredere că sfârşitul regimului sirian va da o grea lovitură sponsorului său, Iranul şi va slăbi conexiunea cu gruparea şiită Hezbollah. Pe de altă parte, există însă preocupare pentru „ziua de după” şi un posibil vid de putere în Siria, care ar influenţa mai devreme sau mai târziu frontiera lor comună.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata