EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Sauna ajută la îmbunătăţirea stării de spirit şi poate vindeca inima

– Senzaţia de căldură şi relaxare pe care o avem atunci când suntem la saună nu este doar un „produs” al imaginaţiei noastre, ci se pare că este un bun tratament care ajută la vindecarea inimii, relatează NewScientist.

Persoanele cu probleme cardiace care au fost la saună de cinci ori pe săptămână timp de trei săptămâni şi-au îmbunătăţit funcţiile inimii şi rezistenţa la exerciţiile fizice. Pe de altă parte, neuronii care eliberează „hormonul fericirii”, serotonina, răspund la creşterea temperaturii organismului,ceea ce ar putea explica şi efectele de plăcere pe care le avem în momentul în care suntem la saună.
Insuficienţa cardiacă are loc atunci când inima este incapabilă să furnizeze suficient sânge organismului, ceea ce determină dificultăţi de respiraţie şi incapacitate de a face exerciţii fizice.
Studii anterioare au indicat că sauna ar putea stimula şi sprijini sănătatea organismului. Pentru a investiga acest lucru, Takashi Ohori de la Universitatea Toyama din Japonia şi colegii săi, au rugat 41 de voluntari ce sufereau de insuficienţă cardiacă să facă saună câte 15 minute timp de cinci zile pe săptămână, şi să folosească după aceea o pătură timp de 30 de minute pentru a menţine temperatura organismului cu 1 grad Celsius mai mare decât cea normală.

Tratamentul cu saună a crescut abilitatea inimii de a pompa sângele şi a stimulat participanţii la studiu să parcurgă în 6 minute între 337 de metri şi 379 de metri. Echipa a observat şi o îmbunătăţire a funcţiei endoteliului vascular – membrana care căptuşeşte interiorul inimii şi care eliberează factorii ce controlează dilatarea vaselor de sânge şi coagularea sângelui.

Încălzirea organismului ar putea avea şi alte beneficii, spune Christopher Lowry de la Universitatea din Colorado. Acesta a identificat un grup de neuroni ce eliberează serotonină într-o regiune a creierului numită nucleul dorsal raphe, care se declanşează ca un răspuns la creşterea de temperatură din organism. Acest grup de neuroni par a iniţia răcirea, însă se proiectează şi într-o regiune care reglează starea de spirit, ceea ce poate fi explicaţia pentru plăcerea pe care o simţim atunci când suntem la saună.

Curios este faptul că aceeaşi neuroni pătrund şi în sistemul nervos simpatic. Activarea acestui sistem stimulează presiunea arterială şi frecvenţa cardiacă, însă „prin încălzirea pielii, inhibăm sistemul nervos simpatic, ceea ce este un lucru bun dacă am suferit un atac de cord”, spune Lowry.

Totuşi, specialiştii avertizează persoanele care suferă de insuficienţă cardiacă să nu fugă spre cel mai apropiat centru de saună. Cardiologii nu recomandă pacienţilor cu probleme de inimă să se expună la căldură, aşa că acest lucru trebuie făcut numai sub supraveghere medicală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata