Sarkozy şi Merkel către Monti: prăbuşirea Italiei ar însemna sfârşitul zonei euro

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au reafirmat joi (24 noiembrie 2011) „sprijinul pentru Italia, declarând că sunt conştienţi că o prăbuşire a Italiei va conduce inevitabil la sfârşitul zonei euro, ceea ce va implica o stagnare în procesul de integrare europeană cu consecinţe imprevizibile”, arată un comunicatul al executivului italian, citat de agenţiile AFP şi EFE.

Cu ocazia summitului tripartit desfăşurat joi la Strasbourg, premierul italian a confirmat obiectivul Italiei de a atinge echilibrul bugetar în anul 2013 şi a dat asigurări că Roma va adopta rapid măsurile pentru relansarea creşterii economice.

Citeste si:  Parisul şi Beijingul se gândesc la o nouă ordine monetară mondială

Consiliul de Miniştrii a „demarat deja discuţiile pentru a stabili parcursul de urmat în vederea adopării cât mai rapide a măsurilor necesare”, mai arată comunicatul guvernului de la Roma.

Însă ratele dobânzilor pentru obligaţiunile emise de statul italian au crescut la niveluri record în cursul zilei de vineri, după ce pieţele au fost dezamăgite de acest summit la care doamna Merkel nu a renunţat la opoziţia sa faţă de implicarea mai substanţială a Băncii Centrale Europene (BCE) în rezolvarea crizei prin achiziţia unei părţi semnificative din datoriile statelor aflate în dificultate.

Citeste si:  Propunere pentru modificarea Procedurii de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitar
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close