Blocul aerian comun România – Bulgaria, funcţional din 2013; biletele de avion s-ar putea ieftini

Biletele de avion ale companiilor aeriene care operează în România ar putea fi mai ieftine din 2013 odată cu funcţionarea blocului aerian comun dintre România şi Bulgaria, a declarat duminică,  Bogdan Donciu, Director general adjunct al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian /ROMATSA/.

Cele două ţări derulează, în prezent, o simulare comună a organizării comune a traficului aerian, lângă Paris.

‘Prin aprobarea pachetelor legislative Single European Sky, Uniunea Europeană doreşte reducerea emisiilor de CO2, dar şi îmbunătăţirea timpilor de trafic aerian odată cu reducerea costurilor operaţionale ale companiilor aeriene şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea securităţii.

Bazele blocului funcţional aerian româno – bulgar au fost puse în 2004, în 2008 au fost finalizate studiile de fezabilitate, iar în prezent o echipă de 70 de controlori de trafic din România şi Bulgaria şi 30 de piloţi din Franţa efectuează o simulare a modului în care va funcţiona organizarea de trafic comună. Până în decembrie 2012, blocul va fi funcţional, iar din 2013 traficul aerian se va desfăşura după noua formulă în România şi Bulgaria’, a spus Bogdan Donciu.

Citeste si:  Interconectarea sistemului de gaze al Bulgariei cu statele vecine, sub semnul întrebării

Practic, din 2013 aeronavele civile şi militare care vor intra în spaţiul aerian, devenit comun, al celor două ţări, vor putea alege orice rută le avantajează din punct de vedere al costurilor şi al timpului de parcurs până la destinaţie, şi nu pe baza unor trasee stricte ca până în prezent.

Astfel, este maximizat modul de utilizare a combustibilului, este redus timpul de parcurs, dar şi distanţa de trecere prin spaţiul aerian românesc, au precizat reprezentanţii Eurocontrol, autoritatea europenă în domeniul serviciilor de trafic aerian, care deţine centrul de la Bretigny sur Orge din Franţa, unde România şi Bulgaria simulează funcţionarea viitorului bloc aerian comun Danube FAB /Funcţional Air Block/.

‘Estimările arată că economiile pe care companiile aeriene le vor face sunt de circa 15 milioane de euro anual, cinci milioane de euro mai puţin din costurile de carburant şi zece milioane euro din costurile operaţionale. Acest lucru ar trebui să se simtă şi la costurile biletelor’, a spus Bogdan Donciu, director general adjunct ROMATSA.

Citeste si:  Târgul de turism "Bursa Litoral Delta Dunării 2011"

Din estimările iniţiale, reducerea preţurilor ar putea fi situată undeva la 6 – 7 procente, însă calcule exacte vor fi făcute după un an de funcţionare a blocului aertian. Potrivit reprezentanţilor Eurocontrol şi ROMATSA, astfel de reduceri au fost înregistrate şi în cazul celorlalte opt blocuri aeriene comune din Uniunea Europeană.

Danube FAB este un proiect iniţiat de Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian şi Autoritatea pentru Servicii de Trafic Aerian din Bulgaria, costul proiectului, estimat la aproximativ 5 milioane euro, fiind finanţat în proporţie de 50% de către Comisia Europeană, prin Programul Reţelei de Transport Transeuropene, iar Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România a fost desemnat coordonatorul proiectului în relaţia cu Agenţia Executivă TEN-T.

Prin proiect, România şi Bulgaria vor armoniza serviciile de navigaţie aeriană, pentru maximizarea siguranţei şi eficienţei zborurilor, reducerii costului biletelor de avion, minimizând, în acelaşi timp, impactul aviaţiei asupra mediului. Proiectul va menţine furnizarea serviciilor de navigaţie aeriană din centrele de control deja existente în Bucureşti şi Sofia.

Citeste si:  Trenuleţ pentru turişti, în staţiunea Covasna

Danube FAB a fost iniţiat în octombrie 2004 de Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) şi Autoritatea pentru Servicii de Trafic Aerian din Bulgaria, înainte ca cele două state să devină membre ale Uniunii Europene şi imediat după aprobarea primului pachet legislativ privind Cerul European Unic.

Comitetul Director al blocului aerian comun a fost stabilit prin Memorandumul de Înţelegere semnat de către România şi Bulgaria în data 26 februarie 2010.

La 10 august 2010, la Bucureşti, Bogdan Donciu şi Diyan Dinev, directorii generali ai instituţiilor pentru servicii de navigaţie aeriană din România şi Bulgaria, au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea în domeniul furnizării serviciilor de navigaţie aeriană şi pentru stabilirea unui Bloc Funcţional de Spaţiu Aerian.

Memorandumul reprezintă elementul esenţial al setului de documente comune care garantează stabilirea DANUBE FAB, în conformitate cu termenul stabilit de către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene – sfârşitul anului 2012.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata