EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Franţa reiterează sprijinul acordat Italiei cu condiţia să-şi respecte angajamentele

O dată cu accentuarea crizei economice în Italia, contagierea ţărilor din zona euro a ajuns la inima Europei.

În timp ce Fondul Monetar Internaţional /FMI/ dezminte informaţia privind un ajutor financiar secret în proiect pentru Italia, preşedintele Consiliului de Miniştri accelerează adoptarea reformelor de austeritate.

Cotidianul Corriere della Sera publică pe prima pagină analiza agenţiei americane de rating Moody’s, care avertizează ţările europene cu privire la un faliment în lanţ.

Problemele din zona euro au fost accentuate de criza economică a Italiei care a devenit „dificilă şi periculoasă”, cu efecte „de temut”. Specialiştii au anunţat că ratingurile ţărilor europene vor fi reevaluate în condiţiile în care nu au fost întreprinse strategii pe termen scurt privind reducerea debitului.

Franţa şi-a reconfirmat susţinerea pe care o acordă guvernului de la Roma dacă acesta din urmă îşi va respecta angajamentele privind reducerea debitului public, titrează cotidianul Il Tempo.

În acelaşi timp, directorul FMI, Chirstine Lagarde, a dezminţit zvonul privind un plan secret de împrumut pentru Italia, apărut sâmbătă în presa din Peninsulă.

Institutul financiar de la Washington a anunţat că ar putea accesa fondul de ajutor financiar în caz de maximă urgenţă pentru Italia în valoare de 600 de miliarde de euro pentru a da timp guvernului să aplice normele de austeritate fără stresul pieţelor de capital.

Pentru a evita soluţia împrumuturilor, preşedintele Consiliului de Miniştri italian, Mario Monti, a anunţat că, începând cu data de 5 decembrie, guvernul va prezenta şi va adopta noi măsuri de austeritate, scrie cotidianul Il Messaggero.

Pe italieni îi aşteaptă noi impozite şi reduceri de finanţări în valoare de 13 miliarde de euro. Acestea au fost decise în urma unei şedinţe interministeriale organizată duminică. Noile norme ţin cont de faptul că indicele creşterii economiei este aproape de zero, dar vor ajuta la recuperarea valorii acţiunilor de stat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata