Vladimir Putin readuce Rusia în 2007

Premierul rus Vladimir Putin a fost desemnat oficial candidat la alegerile prezidenţiale din Rusia din martie 2012, scriu ziarele moscovite de luni (28 noiembrie 2011), subliniind caracterul electoral al evenimentului desfăşurat cu o săptămână înainte de scrutinul pentru Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Oficializarea candidaturii lui Putin la congresul partidului său, Rusia Unită, a avut menirea să învioreze electoratul formaţiunii, semnalează Nezavisimaia Gazeta.

Experţii sunt de părere că Putin constituie „o resursă importantă” pentru Rusia Unită şi că astfel a încercat să consolideze autoritatea partidului înainte de alegerile din 4 decembrie, mai scrie Nezavisimaia Gazeta.

Doar cota de popularitate de 70% a premierului Putin acoperă rezultatele mai modeste ale partidului de guvernare, care îşi doreşte să obţină cu orice preţ o nouă majoritate parlamentară în urma scrutinului.

Citeste si:  Cea mai îndelungată eclipsă de Lună din ultimul deceniu, în noaptea de miercuri spre joi

Vladimir Putin a readus Rusia în 2007, titrează Vedomosti. La congresul Rusiei Unite de duminică, Putin a reiterat tezele din discursul de acum patru ani. Una singură este nouă – crearea Uniunii Eurasiatice. Cei patru ani sub conducerea preşedintelui Dmitri Medvedev parcă nici nu ar fi fost, concluzionează experţii.

Plasarea lui Medvedev în fruntea listei electorale, ca simbol al modernizării, nu a ridicat partidul în preferinţele alegătorilor, remarcă politologul Dmitri Oreşkin. Prin desemnarea lui Putin, Rusia Unită apelează la electoratul paternalist, constată şi fostul copreşedinte al Cauzei drepte, Gheorghe Bovt. Rusia este, în mare măsură, o ţară de stânga şi chiar şi clasa de mijloc nutreşte sentimente paternaliste, concluzionează acesta.

Citeste si:  Dmitri Rogozin despre "problema rusă", la forumul politic de la Iaroslavl

Tandemul Putin-Medvedev a optat pentru propaganda de tip sovietic, mai spun experţii. „Putin face o glumă pipărată, adaugă un cuvânt mai tare, înaintează pretenţii faţă de Occident.

Problema este că anume aceasta şi deranjează”, afirmă Oreşkin. Prin această retorică, partidul de guvernare încearcă să atragă o parte din votanţii comuniştilor, o parte din susţinătorii Partidului Liberal-Democrat al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski.

Rossiiskaia Gazeta notează declaraţia lui Putin potrivit căreia Occidentul încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor din Rusia. „Un efort inutil. Cum se spune la noi în popor – bani aruncaţi de pomană.

Citeste si:  Încă un pas spre includerea Crimeii în Federaţia Rusă: Putin a notificat guvernul şi parlamentul

În primul rând pentru că Iuda nu este cel mai respectat personaj biblic. În al doilea rând – mai bine ar direcţiona aceşti bani pentru plata datoriei lor publice”, a spus Vladimir Putin.

Putin a rămas fidel stilului său, remarcă şi Moskovski Komsomoleţ. Dmitri Medvedev a făcut o mărturisire surprinzătoare: faptul că e în fruntea listei electorale a Rusiei Unite este o mare onoare pentru el, notează tabloidul, care l-a criticat aspru pe actualul lider la de Kremlin că a renunţat să candideze pentru al doilea mandat, renunţând în favoarea lui Putin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close