EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Partidul lui Putin va culege roadele campaniei electorale la alegerile parlamentare de duminică

Campania electorală din Rusia, ce precede alegerile parlamentare de duminică, se apropie de final, desemnarea candidaturii lui Vladimir Putin la prezidenţialele de la anul viitor fiind ultimul as al partidului de guvernare Rusia Unită, care se bucură de cea mai intensă promovare în mass-media publice.

Liderul forte al ţării, Vladimir Putin, şi preşedintele Dmitri Medvedev, pus în fruntea listei electorale a formaţiunii, au dus o muncă intensă, întâlnindu-se (în direct) cu toate categoriile de alegători de pe întinsul Rusiei – din Extremul Orient până în Caucazul rusesc.

Putin şi Medvedev le-au promis o viaţă mai bună muncitorilor din uzine, medicilor, militarilor şi cadrelor didactice. I-au copleşit cu atenţie pe invalizi şi pe reprezentanţii minorităţilor naţionale şi, nu în ultimul rând, au afişat din nou armonie în tandem.

Deşi oficial campania electorală a durat o lună – fiind abordate teme precum combaterea corupţie, securitatea ţării, modernizarea sistemului de sănătate -, startul a fost dat de Putin încă de la sfârşitul lunii aprilie, odată cu anunţul constituirii unui front naţional rus în jurul partidului său. Experţii estimează că proiectul va fi îngropat imediat după alegeri, dar premierul a ştiut să-i confere rezonanţă.

O altă temă răsunătoare, menită să sensibilizeze electoratul nostalgic, este crearea Uniunii Eurasiatice, structură la care sunt invitate să adere statele din fosta URSS. Se aşteaptă ca subiectul să fie dezvoltat de Putin şi în campania pentru prezidenţialele din martie 2012.

Ultimul mare eveniment electoral al Rusiei Unite a fost înaintarea candidaturii lui Putin la preşedinţia ţării în cadrul unui congres organizat pe stadionul Lujniki din Moscova, la care au luat parte peste 10.000 de membri şi 1.500 de jurnalişti. Personalitatea lui Putin a fost elogiată de un regizor, de un inginer, de o mamă cu mulţi copii, toţi considerându-l omul potrivit pentru a conduce această ţară.

Celelalte partide au criticat setea de putere a Rusiei Unite, au anticipat fraude electorale. Liderul comunist Ghennadi Ziuganov a mizat pe un program vizând dreptatea socială, s-a arătat preocupat de sistemul educaţiei şi al sănătăţii, a promis sporirea bugetelor acestor domenii, pentru ca ţara să fie „, sănătoasă şi inteligentă”.

El a arătat că politica partidului său nu este în contradicţie cu cele sfinte şi a mers la Catedrala Hristos Mântuitorul, unde s-a închinat la Brâul Maicii Domnului, relicvă ortodoxă adusă de la Muntele Athos, venerată la Moscova de aproximativ trei milioane de pelerini.

Liderul liberal-democrat Vladimir Jirinovski, frecvent criticat pentru retorica sa naţionalistă, a participat la această campanie cu sloganul „Pentru ruşi!”. Totuşi, el şi-a adaptat lozinca în republicile din Federaţia Rusi. De exemplu, în Daghestan, zonă instabilă, majoritar musulmană, din Caucazul rusesc, pe afişele cu imaginea lui Jirinovski apare scris „Pentru Daghestan”.

La scrutinul din 4 decembrie vor participa şapte partide, dar structura Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, nu va suferi modificări esenţiale, estimându-se că în noul for legislativ vor intra aceleaşi formaţiuni, doar că partidul lui Vladimir Putin – Rusia Unită – va obţine mai puţine mandate.

Potrivit ultimului sondaj publicat de Centrul Levada, Rusia Unită îşi va adjudeca 53% din sufragii, asigurându-şi 253 de locuri din cele 450 ale Dumei. Astfel, partidul de guvernare va înregistra un rezultat mai slab în comparaţie cu cel de la scrutinul din 2007, în urma căruia a obţinut 315 de mandate de deputat.

Partidul Comunist se va clasa pe locul al doilea, cu 20%, urmat de Partidul Liberal-Democrat – 12% şi Rusia Justă – 9%. Alte trei formaţiuni – Iabloko, Patrioţii Rusiei şi Cauza Dreaptă – nu vor depăşi, potrivit sociologilor, pragul electoral de 7% şi nu vor accede în Duma de Stat.

La alegeri sunt aşteptaţi aproximativ 110 milioane de ruşi, dintre care 2 milioane ar urma să-şi exercite opţiunea electorală în străinătate. Peste 550 de observatori internaţionali vor veghea la desfăşurarea corectă a scrutinului, ei fiind acreditaţi deja de Comisia Electorală Centrală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata