Radio Sport Total FM – somat pentru nerespectarea legislaţiei audiovizuale ce interzice discriminarea

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, în şedinţa de marţi, să someze postul Radio Sport Total FM pentru nerespectarea legislaţiei audiovizuale ce interzice discriminarea.
Potrivit legislaţiei audiovizuale, este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Membrii Consiliului au analizat acest caz ca urmare a analizării aspectelor semnalate într-o sesizare a Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi (UNCR) referitoare, printre altele, la emisiunea „Fluier final” difuzată pe 10 octombrie.

„Cerem instituţiei dumneavoastră să facă verificările necesare şi să aplice sancţiunile de rigoare jurnaliştilor care au uitat să fie obiectivi, precum moderatorul de la radioul Sport Total FM, Narcis Drejan, care a invitat ascultătorii la violenţă împotriva romilor într-o ediţie care se dorea să dezbată subiectul morţii sportivului american Chauncey Hardy”, se arată în plângerea trimisă CNA de UNCR.

Citeste si:  Egalitatea de şanse şi combaterea discriminării, o preocupare a sindicatelor

Potrivit acesteia, încurajarea audienţei să acţioneze similar cu „populaţia majoritară din Bulgaria şi Ungaria, unde s-au înregistrat deja victime în conflicte interetnice sau aluziile pozitive referitoare la efectele Holocaustului”, care sunt câteva dintre mesajele transmise în emisiune.

În altă ordine de idei, membrii CNA au decis să trimită scrisoare de atenţionare mai multor posturi de televiziune care au difuzat o ştire în care apăreau chipuri de prostituate neblurate.

Potrivit legislaţiei audiovizualului, este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, fără acordul acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Citeste si:  Billa, Pic şi Spar - amendate cu 3,2 milioane lei pentru furnizarea de informaţii incorecte
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close