Sarkozy militează cu Merkel pentru un „nou tratat” care „să refondeze” Europa

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a promis joi „să militeze” cu cancelarul german Angela Merkel pentru un „nou tratat” care „să refondeze Europa” în faţa crizei, într-un discurs foarte aşteptat asupra crizei din zona euro.„Franţa şi Germania, după atâtea tragedii, au decis să-şi unească destinele, să privească spre viitor împreună… Germania şi Franţa unite, aceasta este întreaga Europă care este unită şi puternică”, a declarat Nicolas Sarkozy în faţa a 5.000 de persoane la Toulon /sud-estul Franţei/.

„Îl voi primi luni la Paris pe cancelarul Angela Merkel şi împreună vom face propuneri franco-germane pentru a garanta viitorul Europei”, a anunţat el în acest discurs, cu opt zile înaintea unui summit european crucial.

Citeste si:  BCE menţine dobânda de referinţă la 0,75%

„Franţa militează cu Germania pentru un nou tratat european, refondat şi regândit al organizării Europei. Mai multă solidaritate, mai multă responsabilitate asumată în faţa popoarelor de un veritabil guvern economic, aceasta este viziunea noastră pentru viitorul zonei euro şi viitoarea reformă a tratatelor”, a explicat Sarkozy, care de-a lungul întregului său discurs a insistat asupra necesităţii de a consolida cuplul franco-german.

Şeful statului francez a chemat la o „refondare” a Europei, bazată pe „mai multă disciplină” pentru a înfrunta criza şi a se lua mai multe decizii „cu majoritate calificată”, în timp ce a refuzat „să se meargă spre mai multă supranaţionalitate”.

Citeste si:  România, locul IV în rândul ţărilor UE cu cea mai scăzută datorie publică, în T2

Nicolas Sarkozy a asigurat de asemenea că „ceea ce s-a făcut pentru Grecia… nu se va mai repeta” şi că niciun stat al zonei euro „nu va fi pus în incapacitate de plată”, subliniind că actuala criză este „o criză de credibilitate, o criză de încredere”.

Printre altele, Sarkozy a estimat că ”un nou ciclu economic” se anunţă, care „va fi un ciclu de reducere a datoriilor”, apt să readucă „balanţa economiei spre muncă şi producţie”.

„Trecerea de la un mare ciclu de îndatorare la un mare ciclu de reducere a datoriilor va fi însoţită de o ajustare cu care toate politicile economice ale ţărilor dezvoltate se vor confrunta”, a declarat Nicolas Sarkozy.

Citeste si:  UE pune la punct planurile pentru monitorizarea datoriei

Preşedintele francez a considerat de asemenea că acordul Schengen privind libera circulaţie în interiorul spaţiului european trebuie „regândit”.

„Europa care aplică în interior principiul liberei circulaţii şi care nu îşi controlează frontierele externe nu mai poate să dureze”, a declarat el.

Citește și
1 Comentariu
 1. supermarket spune

  CITAT DIN SARKOZY:
  “Franţa şi Germania, după atâtea tragedii, au decis să-şi unească destinele, să privească spre viitor împreună… Germania şi Franţa unite, aceasta este întreaga Europă care este unită şi puternică’
  DECI: De fapt Europa Producatoare o reprezinta Germania si Franta care tocmai si-au dat mana fatis, si
  EUROPA Consumatoare, cea care cumpara ceea ce produce Europa producatoare:)))) Vor face totul sa creeze dependenta economica asupra Europei consumatoare…
  Tragedia pentru aceste doua economii este ca nu mai aveau unde sa vanda:)))Si dependenta economica duce mai departe cu gandul la dependenta politica:))) Parlamentul european este oricum controlat de cele doua tari:)))

  Asta imi aduce aminte de un banc aparent nevinovat:
  EL: Esti stapana inimii mele!
  EA: Esti stapanul inimii mele!
  Concluzia: Doi stapani si doi sclavi:)))

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close